Dostupni linkovi

Granični policajac BiH optužen zbog krijumčarenja migranata


Granična policija vrši inspekciju rijeke Drine s ciljem zaustavljanja prelaska granice u Zvorniku, Bosna i Hercegovina 29. septembra 2020.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BH) u četvrtak, 16. septembra, podiglo je optužnicu protiv pripadnika Granične policije BiH i još dva lica koja se terete za planiranje, organizovanje i krijumčarenje 12 migranata, uključujući nekoliko maloljetnika, iz Sirije u BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv pripadnika granične policije BiH Bogoljuba Dačevića, Branislava Blagojevića i Vladimira Matovića.

„Optuženi se terete da su, nakon što je optuženi Dačević, u svojstvu policijskog djelatnika Granične policije BiH, dok je obavljao dužnost vođe sektora, nakon dojave da je veća skupina osoba ilegalno ušla iz Crne Gore u BiH, na lokalitetu Bakić, zatekao skupinu od 12 ilegalnih migranata...te umjesto da spriječi ilegalni prelazak granice, službenim kombi vozilom Granične policije, povezao migrante do lokacije u mjestu Dragočeva“, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Dačević je nakon toga od migranata tražio novac u iznosu od 1.500 eura, kako bi ih prevezao dalje na područje BiH, dodaje se u saopštenju.

Grupa migranata je prikupila iznos od 1.200 eura te ga dala Dačeviću, koji je potom angažirao optužene Blagojevića i Matovića, te im dao dio novca da migrante prevezu prema Sarajevu, te da ih puste iz vozila na području Trnova.

„Optuženi Dačević je nakon toga službenim vozilom jednim dijelom puta pružao zaštitu vozilima koja su vozili druga dvojica optuženih, nakon čega se vratio u prostorije Granične policije, gdje je podnio lažno izvješće da je skupina migranata odvraćena od ulaska u BiH,“ dodaje se u saopštenju.

Vozila sa migrantima otkrivena su tokom policijske kontrole u blizini Foče, na istoku BiH.

Prema navodima optužnice Dačević se tereti za kazneno djelo - Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata iz članka 189. a Krivičnog zakona BiH, u vezi s kaznenim djelom - Krijumčarenje ljudi iz članka 189, kao i kazneno djelo - Primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH.

U BiH su u prvih šest mjeseci ove godine identifikovane 42 žrtve trgovine ljudima, a tokom cijele prošle godine bilo ih je 70, pokazuju podaci koji su predstavljeni povodom početka regionalnog projekta "Glas organizacija civilnog društva u borbi protiv trgovine ljudima".

XS
SM
MD
LG