Dostupni linkovi

Migrant tvrdi da ga policija Srbije od subote uveče drži zaključanog u marici


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Jedan migrant izjavio je 20. februara za portal N1 da ga, sa još desetak migranata, srpska policija od subote uveče drži zaključanog u marici u Šapcu, na zapadu Srbije. MUP Srbije se istog dana oglasio saopštenjem, u kojem navodi da je policija uhapsila krijumčara i osam migranata, poručivši "pojedinim medijima" da ne vode kampanju protiv policije.

Aleksander Mendes iz Gvineje Bisao u Africi kaže da je iz azilantskog kampa u Krnjači u Beogradu, zbog veoma loših uslova i zdravstvenog stanja, krenuo u BiH, gde ima rođaka koji ga je pozvao jer su tamo mnogo bolji životni uslovi.

Kada su ušli u BiH, tamošnja policija ih uhapsila i vratila na srpsku stranu granice i predala srpskoj policiji, koja ih je odvezla nekih osam kilometara od granice i pustila, piše N1.

Tu ih je u svoje vozilo primio jedan vozač kako bi ih prevezao do najbližeg grada, odakle bi se, kako kaže Mendes, vratili u Beograd, međutim, tada su naišli na policiju i vozač ih je izbacio napolje.

Policija ih je tada uhapsila, da bi ih oko 10 uveče zaključali u maricu, i od tada im ne daju ni hranu, ni vodu, niti ih puštaju u toalet. Prema njegovim rečima, sa njima je i jedna žena.

„Uhapsili su nas, tukli, oborili na zemlju, držali su nas tako skoro dva sata, a potom su nas odveli do granične policije, pretresli su nas, ali ništa nisu našli.

Vodili su nas u tri policijske stanice i na kraju oko 10 sati uveče stavili nas u maricu i zaključali. I od tada se nalazimo ispred policijske stanice u Šapcu“, rekao je Mendes.

Šabac je grad na zapadu Srbije u blizini granice sa BiH.

Dodaje i da im policija ništa nije rekla, uzela im je otiske, slikala ih, i kako navodi, "dala nam neki papir".

Mendes kaže da je policija uzela kopiju njihovih dokumenata, dok su mu originali ostali u kampu u Krnjači.

Na pitanje zašto je napustio kamp u Krnjači, kaže da su tamo bili jako loši uslovi za život, kao i da je on ima nekoliko hroničnih bolesti i da nije više mogao tamo da izdrži.

Jedan rođak mu je ponudio da dođe u BiH, gde bi mogao da se zaposli i gde su uslovi, prema njegovim rečima, bolji.

Mendes je portalu N1 prosledio video i fotografije za koje kaže da su snimljene u marici u kojoj se nalazi.

MUP: Mediji da ne vode kampanju protiv policije

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je u nedelju saopštilo da je 19. februara privela grupu migranata i jednu osobu osumnjičenu za krijumčarenje ljudi.

Kako se navodi, osumnjičeni G. P. (2003) iz okoline Bogatića, je u subotu oko 20.15 časova zatečen na obali Drine u mestu Badovinci, kako u svom vozilu prevozi osam migranata.

"Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on je, uz krivičnu prijavu, priveden tužiocu. Sudija za prethodni postupak mu je odredio pritvor do 30 dana", navodi MUP.

Protiv zatečenih migranata policija je podnela prekršajne prijave, zbog sumnje da su izvršili prekršaj nezakonit boravak u Republici Srbiji i oni će uz prekršajne prijave biti dovedeni sudiji za prekršaje.

"Još jednom molimo pojedine medije da ne vode kampanju protiv Ministarstva unutrašnjih poslova i da iz političkih razloga ne objavljuju lažne vesti o pripadnicima MUP-a i našem radu", saopštio je MUP.

Kroz prihvatne centre Srbije tokom 2021. godine prošlo je više od 68 hiljada migranata i izbeglica, podaci su državnog Komesarijata za izbeglice i migracije.

Broj izbeglica i migranata u kampovima tokom prošle godine je za oko pet hiljada veći u odnosu na 2020. godinu, ali i duplo veći u odnosu na 2019. godinu, pre pandemije korona virusa.

Prosečno vreme zadržavanja u prihvatnim i centrima za azil je mesec dana.

Trenutno u 13 aktivnih kampova u Srbiji boravi 4.350 migranata i izbeglica, podaci su Komesarijata od 13. januara 2022.

Polomljeni telefon čuva uspomene na dom u Avganistanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00
XS
SM
MD
LG