Dostupni linkovi

Skupina migranata bila zaglavljena na malom neimenovanom otoku


Migranti u pratnji grčkog pograničnog policajca, u regiji Evros, Grčka, 16. kolovoza 2022.
Migranti u pratnji grčkog pograničnog policajca, u regiji Evros, Grčka, 16. kolovoza 2022.

Skupina od 38 migranata, uključujući jednu trudnicu, pronađena je zaglavljena na malom, neimenovanom otoku duž tursko-grčke granice, piše BBC.

Migranti, među kojima su 22 muškarca, devetero žena i sedmero djece, rekli su da se na otoku na rijeci Evros nalaze od sredine srpnja.

Nakon što su pronađeni 15. kolovoza, migranti su prevezeni u kontinentalni dio Grčke.

Grčki ministar za migracije Panagiotis Mitarači izjavio je da su svi u skupini "u dobrom stanju" i da je trudnica iz predostrožnosti prevezena u bolnicu.

Policija je priopćila da su migranti rekli da dolaze iz Sirije.

Postojala je dilema u vezi s lokacijom skupine, jer nije bilo najjasnije da li im Turska ili Grčka trebaju pomoći. Grčke vlasti prvobitno su govorile da su migranti na turskoj teritoriji.

Migranti su pronađeni na oko četiri kilometra južno od koordinata izvan grčke teritorije na kojoj je prvobitno prijavljena njihova lokacija. Grčka policija tvrdi da zbog toga nisu pronađeni ranije.

Grupe i agencije za ljudska prava navele su da je najmanje jedno dijete umrlo, ali policija Grčke još nije potvrdila taj podatak.

Neke izbjeglice kažu da su prisilno vraćene u turske vode.

Grčka vlada poriče te tvrdnje i inzistira na tome da je njezina politika u skladu s europskim i međunarodnim pravom.

Ovaj incident na rijeci Evros "naglašava brutalnost odbijanja", rekla je direktorica Međunarodnog odbora za spašavanje u Grčkoj, Dimitra Kalogeropoulou.

Prema podacima UN-a, između siječnja i lipnja 2022. su 232 Sirijca stigla u Grčku morem.

XS
SM
MD
LG