Dostupni linkovi

Mićunović: Beograd ne kontroliše Srbe na severu Kosova


Dragoljub Mićunović, predstavnik Srbije u Savetu Evrope, Beograd, 13. jul 2010.
Dragoljub Mićunović, predstavnik Srbije u Savetu Evrope, Beograd, 13. jul 2010.
Parlamentarna skupština Saveta Evrope održava u četvrtak hitnu raspravu o političkoj situaciji na Balkanu na osnovu izveštaja Bjerna von Sidova iz Švedske.

Na sednici u Strazburu razmatra se nacrt rezolucije kojom se stanovnici severa Kosova pozivaju na uzdržanost i saradnju sa Kforom i Euleksom i traži se hitna i objektivna istraga incidenta na Jarinju.

O očekivanjima rasprave koja je počela nešto iza 16 časova za RSE je govorio Dragoljub Mićunović predstavnik srpeke delegacije.

"Biće danas sve uredu, to je jedan dosta uravnotežen izveštaj, usvojeni su neki naši amandmani i mislim da Savet Evrope želi da pošalje poruku da se mirnim putem mora nalaziti rešenje".

RSE: U nacrtu izveštaja stoji da se mora izbeći okolnost u kojoj bi sever Kosova bio tretiran kao crna rupa i van bilo kakve kontrole obe strane. Kojim se rešenjema predviđa da se takva situacija prevaziđe?

Mićunović: Pa ima nekoliko pozicija. Neki smatraju da sve to treba staviti pod kontrolu Prištine, a drugi smatraju da treba održati sadašnje stanje i otpočeti razgovore o statusu severnog Kosova i uopšte statusu manjina na Kosovu. Tako da je tu sada veliko pitanje šta će biti. Očigledno će se tražiti neko zadovoljavajuće rešenje, a ono na čemu ćemo insistirati to je da se pitanje statusa mora rešavati u UN, a druga stvar na kojoj ćemo insistirati jete da te veze Srba sa severa Kosova i Srba i Srbije budu bez ikakvih ometanja od starne Prištine. Videćemo šta će se na kraju dogoditi.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Strazbur, arhivska fotografija
Parlamentarna skupština Saveta Evrope, Strazbur, arhivska fotografija


RSE: U četvrtak uveče u Beograd dolazi i Robert Kuper. Šta se sa njim može dogovoriti kada ni jedna od strana nije popustila, a on očigledno dolazi kako bi, barem jednu od strana, postakao da učini korak napred?

Mićunović: Smatram da ako se ovo pitanje reši u smislu pacifikacije onda će se i ti razgovori intezivirati, ali kada se završe sva tehnička pitanja, koja su još uvek na dnevnom redu, ostaje pitanje uređenja Kosova, statusa ljudskih prava i problemi autonomija ili određenih veza sa Srbijom i u kom će se okviru čitav region tretirati. To je jedno političko pitanje koje se može rešiti na jednom međunarodnoj konferenciji.

RSE: Ali, ministar Goran Bogdanović je rekao da se neće prićati ni o jednom tehničkom pitanju dok se ne reši pitanje severa. On je rekao da je to ne moguće dok se na tim prostorima puca?

Mićunović: Šta to znači? Pa pitanje severa Kosova nije bilo rešeno ni do sada pa smo imali pregovore. Verujem da je mislio da se to neće desiti dok ne popusti napetost koja postoji i preti da postane konflikt, ali smatram da sve treba da ide u pravcu smirivanja i da se razgovori nastave.

RSE: Ukoliko vas na Pralamenarnoj skupštini budu pitali, ko ima kontrolu nad severom Kosova, da li Beograd kontroliše taj prostor – šta ćete im odgovoriti?

Mićunović: Ne verujem da će iko postaviti to pitanje. Očigledno je da kontrolu nad tom teritorijom imaju organi koji su tamo izabrani. Beograd ne može da preuzme punu odgovornost za ponašanje tamošnjeg stanovništva, ali mora da ih zaštiti. Mada, to pitanje se neće postavljati.

RSE: Mislite li da neće biti problema ni u vezi sa konfuznim izveštajem u vezi sa tim šta se dešavalo na prelazu Jarinje i kako je to preneto u domaćim medijima?

Mićunović: Ne, o tome se neće pričati, jer nedostaje kompetentan izveštaj koji bi Savet Evrope dobio preko svojih predstavnika i zbog toga se on neće upuštati u tu analizu.
XS
SM
MD
LG