Dostupni linkovi

Microsoft kupio Skype za 8,5 milijardi dolara


Ilustracija
Ilustracija
Američka softverska kompanija Microsoft dogovorila je kupovinu internetskog telefonskog servisa Skype za 8,5 milijardi dolara, što je do sada najveći ugovor u 36-godišnjoj istoriji Microsofta, javljaju američki mediji.

Kupovinom Skypea Microsoft će dobiti vrijedan "alat" koji će mu biti od koristi i pomoći da se što bolje pozicionira na tržištu pametnih telefona.

Naime, Microsoft ovom kupovinom dobija direktan pristup mnogobrojnim korisnicima i mogućnost da integriše Skype na svoju mobilnu platformu Windows Phone 7.

Pretpostavlja se da je krajnji cilj ove kupovine jačanje prisutnosti Microsofta na tržištu pametnih telefona i bolja saradnja s Nokijom.

Spomenimo da Skype ima 663 miliona korisnika širom svijeta.

Korisnici te usluge tokom prošle godine proveli su 207 milijardi minuta razgovarajući sa svojim prijateljima, preko chata na Skypeu ili koristeći videpozive.

Glavni izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer istakao je da je Skype fenomenalna usluga koju vole milioni ljudi.

"Zajedno ćemo stvoriti budućnost komunikacije u stvarnom vremenu tako da ljudi mnogu jednostavno povezivati se s prijateljima, porodicom, kolegama i klijentima, bez obzira na to u kojem dijelu svijeta se nalaze"
, kazao je Ballmerm.

Inače, o prodaji Skypea se mnogo govorilo posljednjih mjeseci. Zainteresovani su bili i Facebook i Google, međutim izgleda da nisu bili dovoljno ozbiljni.

Pretpostavlja se da je krajnji cilj ove kupovine jačanje prisutnosti Microsofta na tržištu pametnih telefona i bolja saradnja s Nokijom.

Internetska aukcijska kuća eBay kupila je Skype za 2,6 milijardi dolara 2006.
godine, nakon čega je 2009. prodala 70 posto dionica za dvije milijarde dolara.

Skype je do danas bio u većinskom vlasništvu grupe investitora, na čelu s firmama Silver Lake i Andreessen Horowitz.
XS
SM
MD
LG