Dostupni linkovi

Michelle Obama prva na listi najmoćnijih žena svijeta


Michelle Obama, arhiv
Michelle Obama, arhiv
Nazvali su je "Jackie Kennedy sa harvardskom diplomom pravnika". Kažu da je u uredu prve dame SAD dala svoj snažni osobni pečat, više je uključena u politiku nego njena predstavnica Laura Bush.

Ona je "modna ikona, atletski je građena, majka je dvoje djece", sa "dobrim osjećajem s čikaške južne strane"- sve su to osobine i kvalitete koje je časopis Forbes napisao za Michelle Obamu, proglašavajući je najmoćnijom ženom svijeta.

Forbes tvrdi da ona ima i jaku karizmu pa je to razlog što je Bijela kuća odlučila da je uključi u kampanju prikupljanja novca za demokrate i to baš u onim državama gdje je razlika između Demokrata i Republikanaca dosta mala – California i Colorado.Prva dama SAD je prestigla sve moguće direktorice, zvijezde, bankarice za godinu dana – prošle je godine rangirana kao četrdeseta.
Michelle Obama dobija pohvale u obavljanju poslova Prve dame, vrlo je efikasna.

Nakon njene kampanje protiv gojaznosti u SAD, velike firme, poput Coca Cole, Kelloga i General Millsa, pridružile su se nudeći plan proizvodnje hrane i pića sa smanjenim brojem kalorija, najkasnije do 2015-e godine.

Prva dama SAD je tako prestigla sve moguće direktorice, zvijezde, bankarice za godinu dana – prošle je godine rangirana kao četrdeseta.

Zanimljivo je kako su na listi 100 najmoćnijih žena svijeta prošle neke poznate svjetske dame: Sarah Palin zauzima 16-o mjesto, Angelina Jolie je 21-a, Madonna 29-a, Carla Bruni-Sarkozy 35-a, britanska kraljica Elizabetha II 41-a, Serena Williams 55-a a njena sestra Venus 60-a.

Forbes je ove godine promijenio način rangiranja najmoćnijih žena svijeta, pa je umjesto bogatstva kao glavni kriterij postavio poslovnu sposobnost i kreativan utjecaj.

Lista 10 najmoćnijih žena svijeta 2010.

Lista 10 najmoćnijih žena svijeta 2010.:

1. Michelle Obama, prva dama SAD-a
2. Irene Rosenfeld, predsjednica uprave kompanije ¨Kraft Foods¨
3. Oprah Winfrey, poznata TV voditeljica i producent
4. Angela Merkel, njemačka kancelarka
5. Hillary Clinton, američka državna tajnica
6. Indira Nooyi, direktorica kompanije ¨Pepsi¨
7. Lady Gaga, pop zvijezda
8. Gail Kelly, šefica australske banke Westpac Bank
9. Beyonce Knowles, pjevačica i modna kreatorica
10. Ellen DeGeneres, popularna američka talk show voditeljica
XS
SM
MD
LG