Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Politika prve dame, Michelle Obame


Michelle Obama

Bliži se kraju prva evropska, i izvanamerička turneja uopšte, novog predsjednika SAD, Baracka Obame. Politički uspjesi njegove posjete Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Češkoj i na kraju Turskoj, već su izvjesni, ali će se o tome još govoriti i pisati…

Pored predstavljanja potpuno nove vanjske politike, pored molbi da se ostave po strani negativne emocije prema SAD, te objave da je Amerika spremna voditi svijet, Barack Obama predstavio se i kao suprug. I to ne bilo kakav. S rukom koja u svakom trenutku traži njenu, ni jednom gestom ili rječju on Michelle nije dodijeljivao ulogu “samo svoje žene”. Njih su se dvoje Evropi i svijetu predstavili kao par, jednako jakih i karizmatičnih ličnosti koje savršeno, potpuno spontano - dakle iskreno, funkcioniraju kao jedno. Nije zato čudno što američke TV mreže već govore o Family politics.

Barack Obama i prva dama Michelle Obama se pozdravljaju sa građanima, Prag 05. april 2009.
Ono što je prvo vidljivo na Michelle jeste značajan napredak u stilu odijevanja i ukupno vanjskog efekta – novi način šminkanja, frizure, a posebno odbira garderobe koja “pokriva nedostatke”. Ono što prva dama SAD jeste iznutra, došlo je punog izražaja tokom evropske turneje. Šarmantna, nasmijana, spontana, ali s punim dignitetom prave intelektualke, Michelle Obama uspjela je: zagrliti englesku kraljicu (neuobičajeno, pa čak i nepoželjno za protokol Buckinghamske palate), dva puta u obraz poljubiti glamuroznu suprugu francuskog predsjednika Carlu Bruni (i potpuno joj preoteti naslovne stranice novina) , iznenaditi svojim poljupcem njemačku kancelarku Angelu Merkel ili predsjednika Hoersta Koellera. Usput je, ne htijući, do granica izdržljivosti naelektrizirala tabloide opsjednute poznatim ličnostima.

Paralelno, pokazala je kako je prva američka dama ostala ona ista djevojčica koja je rasla u jednom od manje popularnih kvartova južnog Chicaga.

Prilikom razgovora s djevojčicama jedne škole u Londonu, Michelle je nosila čuvene “mačkice” s visokim petama dizajnera Jimmy Choo-a, ali je učenicima pričala o svom odrastanju u radničkoj porodici, majci koja je bila domaćica i uspjehu koji je rezultat isključivo napornog rada i učenja.
Michelle Obama sa britanskom kraljicom Elizabethom ll na prijemu u Buckinghamskoj palati, London 01. april 2009.

“Ništa u mom životu nije ukazivalo na to da ću baš ja jednog dana stajati ovdje kao prva afro-američka dama” kazala je Michelle učenicama škole u Londonu medju kojima je dosta onih koje pripadaju takozvanim etničkim manjinama u Velikoj Britaniji. “I vi možete, prije svega svojim radom i poštivanjem istih vrijednosti, ostvariti svoje snove. A vaš je zadatak onda da na svojim poslovima pomognete drugima, kao što i ja činim”, kazala je Michelle Obama na kraju posjete učenicama u čijim se očima jasno zrcalila i po koja suza.

Uostalom, dovoljno je pogledati slike koje ovih dana širom svijeta razašilju TV mreže, na koji način prva američka dama pruža ruku ljudima, ili kako joj ništa neobično nije što je okupljena masa hoće pomilovati po licu, zagrliti ili pogladiti po kosi… Posebna je priča naravno što se takvom ponašanju najmanje raduju pripadnici sigurnosnih službi. Za njih je, u to sam sigurna, ponašanje novog američkog “prvog para” prava noćna mora.

Svi, bez obzira na političku pripadnost ili afinitete moraju priznati da je Barack Obama danas apsolutna svjetska zvijezda. Iznad svakog glumca, pjevača, sportiste. I bez ostatka ustvrditi da je Michelle Obama co-star.
Barack Obama i prva dama Michelle Obama pozdravljaju građane okupljene na Hradčanskom trgu u Pragu, 05. april 2009.

Način na koji je Paris dočekao Michelle (nekoliko je novina koje su inače opsjednute svojom prvom damom Sarkozyjevom suprugom, tih dana pisalo- Carla Bruni! WHO?) podsjetio je na sličnu situaciju iz 1961. Kada je John F. Kennedy sebe predstavljao kao “čovjeka koji prati Jacqueline Kennedy u Parisu."

Nema dvojbe da glamour sadašnje prve dame podsjeća na Jacky O. ali je razlika u tome što Michelle nije u cijelu priču ušla “samo kao supruga”. I taj brand nastavlja nositi, a njen muž (igrom slučaja trenutni predsjednik SAD), svim snagama podržava taj stav. Čak se ne možeš oteti dojmu da je izuzetno ponosan na svoju ženu koja je istovremeno i njegov partner – najbolji jaran, frend, pajtos…nazovite to kako god hoćete! Za razliku od svih dosad poznatih predsjedničkih bračnih parova, u blizini porodice Obama, ljubav i poštovanje se skoro može opipati.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG