Dostupni linkovi

Kosovo da se fokusira na dijalog sa Srbijom, ističe Mišel


Mišel i Osmani na pres-konferenciju u Prištini, 15. jun 2022.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) je izjavio 15. juna da bi fokus Kosova trebao da bude na dijalogu sa Srbijom o normalizaciji odnosa dve strane, te napomenuo da svi sporazumi moraju biti realizovani na terenu.

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga posredstvom Evropske unije postigli više od 30 sporazuma od kojih većina nije realizovana.

Mišel je to izjavio u Prištini na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Sa druge strane, Osmani je navela da je Kosovo posvećeno procesu dijaloga sa Srbijom, ne samo zato što to zahteva međunarodna zajednica, već jer zvanična Priština smatra da je taj proces od vitalnog značaja.

"Međusobno priznaje je ključno, onda kada Srbija prizna realnost imaćemo i konkretne rezultate. Kosovo do sada nije blokiralo proces [dijaloga], neće ni u buduće to raditi", navela je Osmani.

Ipak, ona je podvukla da EU ne bi trebala da dozvoli da dijalog postane instrument Srbije za blokiranje Kosova da se učlani u međunarodne organizacije.

I nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) je 10. juna u Prištini rekao kako evropski put Kosova zavisi od dijaloga sa Srbijom, napominjući da je za Kosovo važno da dođe do napretka u dijalogu kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum.

Naveo je i da je konstruktivan stav Kosova u dijalogu u interesu svih građana, te da je politički sporazum između dve zemlje je važan uslov za investicije, radna mesta, a samim tim i za perspektivu mladih.

Vizna liberalizacija za Kosovo

Predsednik Evropskog saveta Mišel je rekao da je sa predsednicom Osmani razgovarao i o evropskom putu Kosova, te viznoj liberalizaciji, navodeći da zemlje članice imaju različite stavove po tom pitanju.

"Naredne nedelje ću se sastati sa 27 lidera iz zemalja članica EU i to će biti prilika da neki stavovi i odluke za budućnost", rekao je Mišel.

Predsednica Osmani je napomenula da su kosovske vlasti u stalnom kontaktu sa državama članicama kako bi se otklonila svaka nedoumica oko liberalizacije viznog režima.

Ponovila je da je Kosovo ispunilo sve uslove za bezvizni režim i ocenila da je vreme da se stavi tačka na tu "nepravdu" prema građanima Kosova.

Kosovo je jedina zemlja u regionu čiji građani ne mogu da putuju bez vize u zemlje Evropske unije.

Šef austrijske diplomatije Aleksandar Šalenberg (Alexander Schallenberg) je u Prištini boravio 14. juna i tom prilikom poručio da podržava liberalizaciju viza za Kosovo.

Naveo je kako će će na samitu Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, koji će se održati 23. juna, pokrenuti to pitanje.

XS
SM
MD
LG