Dostupni linkovi

Umro Majkl Džekson


Michael Jackson

Kralj popa Majkl Džekson (50) preminuo je u četvrtak uoči ponoći po srednjeevropskom vremenu u bolnici u Los Anđelesu od posledica zastoja srca. Sa 13 osvojenih gremija i 750 miliona prodatih albuma spada među najpopularnije muzičare u istoriji, ali ga prijatelji opisuju kao usamljenog čoveka. Mada su ga pratile kontroverze poput optužbi za seksualnu zloupotrebu dece, on nije bio sam pop ikona, već je po mišljenju mnogih učinio da masovna kultura prihvati i obojene osobe kao zvezde.

Džekson je hitno prevezen u bolnicu "UCLA Ronald Reagan Medical Center" u Los Anđelesu, zbog zastoja srca. Bolničari su pokušali reanimaciju, ali nisu uspeli da povrate njegov puls. Prema rečima Majklovog brata Džermejna, pre njih je to pokušao da učini i lični doktor čuvenog pevača, koji je bio u kući.

"Moj brat, legendarni kralj popa, Majkl Džekson, umro je u četvrtak. Veruje se da mu je srce stalo. Međutim, uzrok smrti je nepoznat sve dok se ne objave rezultati autopsije”, kazao je Džeksonov brat.


Pozivajući se na Džeksonovog advokata, CNN navodi kako bi mogući uzrok zastoja srca i smrti mogla biti zloupotreba lekova koji se izdaju na recept.

Džeksonovi saradnici smatraju da je uzrok srčanog napada fizička i psihička preopterećenost zbog priprema za veliki povratak na muzičku scenu. Kralj popa, koji nije imao koncert već 12 godina, nedavno je najavio koncerte u Londonu za sredinu jula. Mediji su spominjali da se popularni pevač već neko vreme borio i protiv raka kože.

Džekson je na poslednjoj konferenciji za novinare 5. marta ove godine u Londonu govorio o koncertu koji namerava da održi u ovom gradu.

"Pevaću pesme koje moji fanovi vole da slušaju. To je poslednji poziv za izlazak na scenu”, kazao je Džekson.

Petnaestak minuta posle ponoći ispred bolnice je počeo da se okuplja veliki broj fanova, od kojih su mnogi palili sveće i plakali. Društveni sajtovi na internetu su se potpuno usijali, a brojne svetske zvezde su uz fanove ostavljale poruke povodom vesti o smrti Majkla Džeksona.

Beri Gordi, osnivač Motaun rekordsa koji je izdao prvi Džeksonov album dok je nastupao sa „Džekson 5“, kaže da je njegova smrt kao ružni san.

"Ličnosti kao što je Majkl Džekson se ne rađaju samo jednom u sto godina, već ikada. Mi smo imali privilegiju da uživamo u njemu dok je bio sa nama, i uživaćemo zauvek u njegovoj muzici”, istakao je Gordi.

Majkl Džekson je učinio da kultura prihvati obojene osobe, izjavio je pastor Al Šarpton, jedan od najistaknutijih afroameričkih ličnosti u SAD-u.
„Reći 'ikona' bilo bi dati mladim ljudima u Harlemu samo delić onoga što je on bio. On je istorijska ličnost po kojoj će ljudi meriti muziku i muzičku industriju”, kazao je Šarpton.

Džekson je rođen 1958. u gradu Gari, u americkoj saveznoj državi Indijana, kao sedmo od devetero dece. Počeo je muzičku karijeru sa pet godina, kao vodeći pevač grupe “Džekson 5”, osnovane 1964.

Godine 1977. debituje na filmu u mjuziklu “The Wiz” sa Dajanom Ros.Pet godina kasnije objavio je najprodavaniji album u svetu svih vremena - “Thriller” - više od 50 miliona primeraka. Sa 13 osvojenih gremija i 750 miliona prodatih albuma spada među najpopularnije muzičare u istoriji.

Posljednjih godina pratile su ga pravne i finansijske teškoće, uključujući i rasprodaju ličnih stvari kako bi sačuvao svoj kalifornijski “Neverland” ranč. Sredinom 1990-ih, Džekson je optužen za seksualno zlostavljanje 13-godišnjeg dečaka. Spor je rešen nagodbom od 22 miliona dolara, prema pisanju lista USA Today. Godinu kasnije optužen je za zlostavljanje jednog 14-godišnjaka, a kasnije je osloboden optužbi. Iz dva braka, uključujući i brak sa ćerkom Elvisa Prislija, imao je troje dece.

MJ
molimo pričekajte
Embed
MJ

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Pogledajte komentare (8)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG