Dostupni linkovi

SAD podržava odluke OHR-a uključujući i korištenje bonskih ovlasti


Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy na konferenciji za medije 30. marta 2022.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Michael Murphy je izjavio da Sjedinjene Američke Države podržavaju odluke Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR), uključujući i korištenje bonskih ovlasti.

“Podržavamo Dejtonski sporazum i OHR koji je dio tog sporazuma. Podržavamo jak, čvrst Ured visokog predstavnika ovlasti koje ima Ured visokog predstavnika, uključujući i bonske ovlasti, te odluku da se one koriste kada visoki predstavnik smatra odgovarajućim. To je politika SAD-a od 1995. i nije se promijenila", rekao je ambasador Murphy.

Američki ambasador je kazao i da SAD podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, te jake, funkcionalne i odgovorne institucije u kojima sve stranke rade časno i pošteno.

U posljednjih nekoliko dana se pojavio dokument u javnosti koji predstavlja navodni nacrt odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom planira izmijeniti Izborni zakon BiH, te dio i Ustava Federacije BiH, jednog od dva bh. entiteta.

To je razlog i protesta građana u Sarajevu koji traju danima.

'Želim da živimo normalno' - protesti ispred Ureda visokog predstavnika u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Iz OHR-a do sada nije bilo oglašavanja o tom dokumentu, kao niti o tome planira li Schmidt donijeti odluku.

XS
SM
MD
LG