Dostupni linkovi

Novoimenovani ambasador SAD-a u BiH predao kopije akreditiva


Novoimenovani ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini (BiH) Michael John Murphy i načelnik Odjela za diplomatski protokol Ministarstva vanjskih poslova BiH Mirsad Bešić
Novoimenovani ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini (BiH) Michael John Murphy i načelnik Odjela za diplomatski protokol Ministarstva vanjskih poslova BiH Mirsad Bešić

Novoimenovani ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini (BiH) Michael John Murphy predao je u utorak, 22. februara preslike vjerodajnica načelniku Odjela za diplomatski protokol Ministarstva vanjskih poslova BiH Mirsadu Bešiću.

Murphy je stigao je u Sarajevo u petak, 18. februara. Svoje akreditive službeno će predati trenutnom predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću u srijedu, 23. februara.

Američki predsjednik Joe Biden je početkom jula 2021. izabrao Michaela Murphyja kao novog veleposlanika, a Senat SAD-a ga je potvrdio.

Murphy ima 29-godišnje iskustvo, a radio je kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za europska i euroazijska pitanja.

Njegov portfolio uključuje europsku sigurnost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost, stoji u biografiji objavljenoj na stranici State Departmenta.

Tijekom saslušanja kandidata za ambasadore pred Odborom za vanjske poslove Senata SAD u oktobru prošle godine, Murphy je obećao provođenje Daytonskoga mirovnog sporazuma te osiguranje teritorijalnog integriteta BiH.

Rekao je da su njegovi fokusi rada u BiH ustavne reforme, reforme u vladavini prava, ekonomija i euroatlantske integracije. Podržao je i korištenje novih sankcija koje je tada najavio predsjednik Joe Biden.

Prije nego što će otići na Kosovo 2009. godine, gdje je služio kao zamjenik šefa misije u Veleposlanstvu SAD-a u Prištini, bio je i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u Veleposlanstvu SAD-a.

Na funkciji veleposlanika SAD-a u Bosni i Hercegovini naslijedio je Erica Nelsona, koji je na tu poziciju imenovan 2019. godine u eri bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

XS
SM
MD
LG