Dostupni linkovi

Humanitarni koncert u Beogradu: Mi smo ovde samo zbog Tuste


Članovi KUD Idijota, Tusta i Sale Veruda na jednom od koncerata, ilustrativna fotografija
Članovi KUD Idijota, Tusta i Sale Veruda na jednom od koncerata, ilustrativna fotografija
Dvodnevnim koncertima u beogradskom „Gan klubu“, 26. i 27. septembra, rok bendovi iz Srbije priključili su se humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za Branka Črnca Tustu, frontmena čuvenog pulskog pank sastava KUD Idijoti, koji se bori protiv teške bolesti.

Tusti je pre više od godinu dana dijagnostikovan rak grla i pluća pa su od tada KUD Idijoti objavili da obustavljaju sve aktivnosti do daljnjeg. Kolege, prijatelji i poštovaoci benda u međuvremenu su se organizovali i počeli da prave koncerte podrške, a naziv dva beogradska prestavlja parafrazu pesme i albuma prvenca Idijota „Mi smo ovde samo zbog para (za Tustu)“. Na beogradskim koncertima nastupiće „gurui“ eks-jugoslovenske rok muzike, poput Partibrejkersa, Discipline Kičme, Električnog orgazma i Ramba Amadeusa, ali i nešto mlađe snage, kao što je angažovani hor Horkestar.

Petar Janjatović, rok novinar koji je pomogao u organizaciji koncerata u Beogradu, kaže za Radio Slobodna Evropa da je ovaj događaj logičan potez, s obzirom na to da su KUD Idijoti „jedan od simbola pank muzike kod nas“.

„Oni su bili prvi bend iz Hrvatske koji je nakon svih onih ratova nastupio u Beogradu. Pojavili su se već početkom decembra 2000. godine, dakle, još se Peti oktobar nije ni ’ohladio’, a oni su već napunili Halu sportova na Novom Beogradu“, ističe Janjatović.

VIDEO: KUD Idijoti & Hladno Pivo - Al nije to još gotovo


Gitarista i osnivač KUD Idijota Sale Veruda kaže u razgovoru za RSE da je Tustino zdravstveno stanje teško, i da se fokusirao na to da prikupi snagu koju troši na iscrpljujuće hemoterapije.

„Za njega će ovi koncerti sigurno značiti veliku pomoć, prije svega financijsku. Ali, uvijek potenciram te silne pozitivne želje, misli i poruke koje on unatrag godinu i pol dobiva. Ja vjerujem da to ima utjecaja. Jako puno ljudi je iskazalo dobru volju i pozitivnu energiju prema njemu, tako da mislim da i ovaj koncert u skllopu takve jedne, skoro pa šire društvene akcije“, rekao je Veruda koji se zahvalio organizatorima koncerata.

KUD Idijoti stupili su na pank scenu bivše Jugoslavije u početkom osamdesetih godina, no prvi album, „Bolivija R’n’R“, objavljuju tek 1987. godine. Iste godine postaju poznati široj publici, nakon što su proglašeni za najbolji bend na Omladinskom festivalu u Subotici.

Pesmama na srpskohrvatskom i, katkad, italijanskom jeziku, kritikuju društveni poredak u kojem moćni profitiraju na radnicima, ali na koncertima koje su držali širom bivše zemlje, pevali su i o životu u Puli te marginalcima koji su bili deo svakodnevice tog grada.

Tokom godina agresije Srbije na Hrvatsku, Idijoti su bili glasni kritičari nacionalističke ideologije koju se vodile glavešine, kako u Beogradu, tako i u Zagrebu. Petar Janjatović zato naglašava taj „jasan stav“ koji je bend, pored dobre svirke, negovao.

„Njihovi tekstovi su bili prilično socijalni, oštri i bezobrazni. To se posebno pokazalo tokom devedesetih godina, jer su oni, uz Feral Tribune, Arkzine i još neke manje medije u Hrvatskoj, bili jedini glas opozicije. Njihovi intervjui su bili vrlo hrabri i oni su bili nosioci antiratnog otpora. Bili su oštri kritičari HDZ-a i Tuđmanove Vlade.“, ističe Janjatović.

Humanitarni koncert za Tustu već je održan februara ove godine u Puli, pred oko 1.300 posetilaca, a još jedan nastup u tom gradu će biti održan 24. oktobra. Karte za beogradski koncert koštaju po 1.000 dinara za svaki dan, dok će cena karte na dan koncerta biti 1.200 dinara. Među bendovima koji će nastupiti u Beogradu je i Električni orgazam, čiji se muzički put razlikovao od pulskih pankera. Frontmen Orgazma Srđan Gojković Gile, međutim, kaže da je to u ovom slučaju manje važno.

„Po godinama mi jesmo tu blizu, ali su po karijeri oni jedno četiri-pet godina iza nas. Ali, mislim da to nije ni bitno. Naš motiv za učešće u ovom koncertu je na ljudskoj razini. Jedina ideja je da Tusta koji se našao u nezgodnoj situaciji, prikupi finansije koje bi mu pomogle za lečenje“, kaže Gojković.

U obilju pesama, koje su među fanovima Idijota stekle status himni, možda je najbolji primer jednostavne i istovremeno krajnje angažovane numere „Ja sjećam se“, koja je sa samo nekoliko stihova postala simbol otpora sistematskom zaboravu svega jugoslovenskog, što je postalo manje ili više zvanična politika postjugoslovenskih država:

„Ma šta mi uradili,/ ma šta mi govorili./Ma šta mi uradili/Ja sjećam se.“

VIDEO: KUD Idijoti - Ja sjećam se
XS
SM
MD
LG