Dostupni linkovi

Ubijen jedan od najtraženijih meksičkih narko bosova


Arturo Beltran Leyva
Arturo Beltran Leyva
Jedan od najtraženijih narko bosova u Meksiku, Arturo Beltran Leiva, ubijen je u sukobu sa marincima, saopštili su zvaničnici u glavnom gradu Meksiku.

Beltran Leiva i još trojica pripadnika njegovog kartela ubijeni su u sredu u oružanom sukobu sa marincima u Kuernavaki, južno od glavnog grada, a peti je izvršio samoubistvo, izjavio je zvaničnik mornarice koji je želeo da ostane anoniman.

U napadu na stambeni kompleks u Kuernavaki koji se pretvorio u dvočasovnu bitku učestvovalo je više od 200 marinaca.

Beltran Leiva, poznat kao "bos nad bosovima", bio je jedan od petorice braće koji su se pre nekoliko godina odvojili od kartela Sinaloa.

Veruje se da je to odvajanje znatno doprinelo krvoproliću u Meksiku, u kome je u poslednje tri godine ubijeno više od 14.000 ljudi.

Meksičke vlasti su stavile Artura Beltrana Leivu na spisak najtraženijih narko bosova i ponudile 2,1 milion dolara za njegovo hvatanje.

Njegov brat Alfredo uhapšen je u januaru 2008. godine.

Od stupanja na dužnost šefa države 2006, predsednik Felipe Kalderon je za borbu sa narko kartelima angažovao oko 45.000 vojnika.

Američka agencija za borbu protiv droge (DEA) saopštila je da je kartel Beltran Leiva ključna organizacija za uvoz i rasturanje velikih količina kokaina i heroina u SAD.
XS
SM
MD
LG