Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otkriven najveći podvodni bazen metana u Tihom okeanu, naučnici zabrinuti


Podvodni bazen bogat metanom se proteže od obale Centralne Amerike do Havaja

Izvor: BBC

Tim naučnika otkrio je najveći svjetski podvodni bazen metana u Tihom okeanu, a proteže se od Centralne Amerike do Havaja.

Naučnici strahuju da bi taj metan mogao imati negativne uticaje na klimatske promene. Stručnjaci smatraju da bi to otkriće moglo uticati i na odnos ljudi, odnosno kupača, prema vodi, ali i da bi metan mogao izazvati poremećaj u atmosferi, zbog količine plina koji bi mogao da završi u atmosferi.

Strahuje se da bi metan mogao doprineti klimatskim promenama. Stručnjaci navode da se metan zagreva 25 puta brže od ugljendioksida, ali da se ne zadržava toliko dugo u atmosferi kao ugljendioksid.

Već odavno postoji zabrinutost da bi se podvodni metan, koji se nalazi na arktičkom morskom dnu, mogao osloboditi i dovesti do globalnog zagrevanja. Međutim, sada je visok nivo metana otkriven i na vodenoj površini, preko ogromnog prostora Tihog okeana.

Posebnu pretnju predstavlja podvodni bazen bogat metanom, koji se proteže od obale Centralne Amerike do Havaja. Naučnici strahuju od njegovog oslobađanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG