Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Meta: Konstruktivno sa Tadićem


Iljir Meta i Boris Tadić prilikom susreta u Beogradu, 11. mart 2010, fotografije: Vesna Anđić
Tirana se zalaže za pronalaženje praktičnog rešenja koje će omogućiti da na konferenciji na Brdu kod Kranja prisustvuju predstavnici svih država regiona. Ovo je, drugog dana posete Beogradu, izjavio albanski šef dipolomatije Iljir Meta. On je u razgovoru sa novinarima poručio i da se sa srpskim predsednikom Tadićem može samo konstruktivno razgovarati, izneo je detalje razgovora koje pred polazak u Beograd imao sa Hašimom Tačijem i založio se za rešavanje slučaja „Žuta kuća“, kako je rekao - „jednom za svagda“. Odgovorio je i na nekoliko pitanja za Radio Slobodna Evropa.

RFE: Posle ova dva dana u Beogradu koja je vaša impresija, da li je Srbija spremna da prihvati konstruktivnu ulogu koju bi Tirana mogla da odigra u uspostavljanju prvih odnosa između Beograda i Prištine?

Meta: Verujem da ovdašnji lideri razumeju nužnost boljih i dinamičnijih odnosa između Albanije i Srbije, kao i Albanije i Srba u celoj regiji, posebno na Kosovu. Albanija će uvek igrati veoma konstruktivnu ulogu, pogotovu u vezi sa Kosovom, zato što Albanija pre svega podržava evropsko Kosovo. Takođe je veoma važno da se sva ova pitanja rešavaju na konstruktivan i evropski način.

RFE: Ipak, kakav će odgovor Tirane biti ukoliko Međunarodni sud pravde ponudi za Prištinu negativan odgovor?

Meta:
Mi ćemo videti kakvu vrstu zaključaka će oni doneti bez bilo kakvog predviđanja. Ali u svakom slučaju insistiram i kažem da je budućnost naših zemalja samo u Evropskoj uniji. Stoga je za nas vrlo značajan svaki potez koji se na tom putu čini. Zato nam je značajna i konferncija na Brdu kod Kranja. Bitno je da svi tu učestvuju i da bude pronađeno svako moguće i praktično rešenje koje će garantovati uspeh konferencije, a uspeh je moguć samo ukoliko svi budu uključeni. Što se tiče formalnosti ne mislimo da je to najvažnije. Treba naći praktičan i razumljiv način koji će omogućiti da na konferenciji budu prisutni svi. Nadam se da moj slovenački kolega neće odustati u naporima da dovede sve na taj skup.

RFE: Kako je predsednik Tadić reagovao na vaš poziv da poseti Tiranu?

Meta: Predsednik Tadić i svi predstavnici Vlade Srbije su dobrodošli i nadam se da će brzo doći. Otvoreni smo za sve susrete na najvišem nivou.

Cilj je EU

U razgovoru sa albanskim novinarima Meta je izneo i svoje impresije sa sastanka koji je juče imao sa Borisom Tadićem.

„Sa predsednikom Tadićem nije moguće voditi nikakve drugačije sem pozitivne i konstruktivne razgovore. Ovom prilikom bih posebno želeo da se zahvalim predsedniku Tadiću za garancije koje mi je dao za albansku manjinu u Preševskoj dolini koja živi u teškim uslovima, zajedno sa mnogim Srbima, pre svega zato što se radi o vrlo siromašnom regionu“, rekao je Meta.

Takođe, on je otkrio da je pred polazak u Beograd razgovarao i sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem:

„Naravno, imao sam telefonski razgovor sa njim. Samo kako bih ga obavestio o ovoj poseti i njenoj svrsi. Naravno kosovski lideri su se složili sa ciljevima ove posete. Očigledno je da Srbija i Albanija moraju igrati veoma bitnu ulogu u uspostavljanju odnosa između Albanaca i Srba u celom regionu.“


Vrlo direktno Meta je odgovorio i na pitanje zbog čega se poseta jednog albanskog zvaničnika Srbiji, prva posle pet godina, događa upravo sada:

„Razlog ove posete je vrlo jasan. Zato što želimo da, što je pre moguće, budemo u Evropskoj uniji kao ravnopravni članovi. Kao što vam je poznato i Srbija ide istim putem.“

Budućnost bez skeptika

Albanski šef diplomatije založio se još jednom za rešavanje svih pitanja vezanih za sumnju o trgovini organima Srba i drugih nestalih sa Kosova, takozvani slučaj „Žuta kuća“:

„Pre nego što sam došao u Beograd o slučaju Žuta kuća sam sačinio zvanično saopštenje. I u tom saopštenju je vrlo jasan stav Albanije o tom pitanju. Moram vam reći još jednom – Albanija je veoma otvorena za saradnju sa Haškim sudom i naravno Savetom Evrope. Kako bi se ovo pitanje zatvorilo jednom za svagda.“

Zamoljen je da prokomentariše i navode nekih albanskih analitičara, koji su bili, kako je rečeno, vrlo skeptični u pogledu njegove posete Beogradu.

„Danas ima mnogo skeptika svuda na Balkanu. Na sreću ne predvode nas skeptici. Niti pesimisti. Ili oni koji su i dalje taoci sopstvene istorije. Budite Albanci gde god da ste, budite Srbi gde god da ste. Pun sam samopouzdanja da takva vizija živi u obe zemlje“,
odgovorio je Meta.

*****
Pročitajte i ovo:
Meta u Beogradu, Tadić uskoro u Tirani

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG