Dostupni linkovi

'Mesnim danom' u Nebraski protiv 'Bezmesnog dana' u Coloradu


Stoka u pogonu za preradu govedine Cargill u Schuyleru, Nebraska, 10. oktobar 2013.
Stoka u pogonu za preradu govedine Cargill u Schuyleru, Nebraska, 10. oktobar 2013.

Nakon što je američka država Colorado izdala proglas u kojem pozivaju građane da izbjegavaju jesti meso, nije trebalo dugo čekati na odgovor susjedne države Nebraske.
Sazvavši konferenciju za medije u lokalnoj klaonici, republikanski guverner Nebraske Pete Ricketts ocijenio je da je postupak Colorada “izravan napad na naš način života”.

Ricketts je tom prilikm proglasio 20. marta “Mesnim danom” (Meat on the Menu Day) i pozvao građane da ranom zorom zapale roštilje te jedu meso i za doručak i za ručak i za večeru, na isti dan kad je njegov kolega demokratski guverner Colorada Jared Polis proglasio “Bezmesni dan” (MeatOut Day) i pozvao građane da jedan dan sedmično ne jedu meso.

“Iako je meso jedna od najhranjivijih namirnica koju možete jesti, postoje radikalni antipoljoprivredni aktivisti koji rade na tome da okončaju proizvodnju mesa i naš način života ovdje u Nebraski”, kazao je guverner Ricketts, kako ga citira Denver Post.

Industrija vrijedna milijarde dolara

Poljoprivredna industrija je najveća u Nebraski. U njoj je zaposlena svaka četvrta osoba i ona godišnje generira oko 21 milijardu dolara, dok stočari sami prodaju godišnje oko 12 milijardi dolara mesnih prerađevina, prema podacima koje je na istoj konferenciji za medije iznio direktor Ministarstva poljoprivrede Nebraske Steve Wellman.

“Poljoprivreda je srce i duša Nebraske, a 45.700 poljoprivrednih i rančerskih porodica pokreće našu državu iz godine u godinu”, naglasio je Wellman.

Na konferenciji za novinare u Omahi, najvećem gradu u ovoj državi srednjeg zapada, guverner Ricketts najavio je da će Nebraska svakog mjeseca imati poseban dan za jedenje mesa kojim će izravno suprotstaviti neobvezujućoj vegetarijanskoj rezoluciji Colorada, kako je javio ABC News.

Kampanju besmesnog dana (MeatOut Day) pokrenuo je još 1985. godine Pokret za zaštitu životinja na farmi (Farm Animal Rights Movement) i njome se želi informirati ljude o, kako navode, zdravstvenim prednostima biljne prehrane.

Proglas u Coloradu, koji stanovnike poziva da razmisle o nejedenju mesa 20. marta, navodi da “uklanjanje životinjskih proizvoda iz naše prehrane smanjuje rizik od raznih bolesti”, uključujući bolesti srca, rak i dijabetes.

“Biljna prehrana pomaže u zaštiti okoliša smanjujući naše emisije ugljika, čuvajući šume, travnjake i staništa divljih životinja te smanjuje zagađenje plovnih putova”, dodaje se u naredbi guvernera Colorada Jareda Polisa koji za sebe kaže da je “mesojed”, dok je njegov gay supružnik Marlon Reis vegan, inače pisac i aktivist za zaštitu životinja.

Prema Američkom udruženju za srce, crveno meso - uključujući govedinu - sadrži više zasićenih masnoća koje mogu povisiti kolesterol što je povezano sa srčanim bolestima. Iz tih razloga zdravstveni radnici preporučuju ograničavanje unosa crvenog mesa. Ekolozi se godinama zalažu za smanjenja potrošnje mesa.

Prema Agenciji za zaštitu okoliša, poljoprivreda čini oko deset posto emisija stakleničkih plinova. Poznato je da posebno goveda imaju učinak na okoliš jer emitiraju metan, plin koji se smatra odgovornim za zagrijavanje planeta.

Studije su otkrile da proizvodnja govedine stvara oko četiri do osam puta više ugljika od proizvodnje svinjetine, piletine ili jaja po gramu stvorenih proteina. Proizvodnja mesa više utječe na klimatske promjene od proizvodnje proteina biljnog podrijetla, poput uzgoja soje ili drugih vrsta graha.

Nebraska svake godine maj proglašava “mjesecom govedine”, a također prodaje registarske tablice vozila “Država govedine” (Beef State).

“Ako biste se prekinuli proizvodnju govedine u našoj zemlji, podrivali biste našu prehrambenu sigurnost, važan dio zdrave prehrane, a također biste uništili vrlo važnu industriju ovdje u našoj državi”, odgovorio je guverner Nebraske Pete Ricketts.

Guverner Colorada suočio se s kritikama i unutar svoje države. Naime, poljoprivredna industrija je druga najveća u toj državi čiji je guverner pozvao na bezmesni dan, koja im godišnje donosi oko 47 milijardi dolara, od čega stočna industrija čini oko šest milijardi dolara.

Predstavnici mesne industrije kao i pojedini gradonačelnici u Coloradu pozvali su građane da u subotu, na “Bezmesni dan”, zapale roštilje, a Denver Post izvještava kako su neki pozvali građane da taj dan jedu samo slaninu.

Nekoliko zakonodavaca izjasnilo se protiv “Bezmesnog dana” i u parlamentu Colorada.

“Naš guverner kaže da bismo trebali imati dan bez mesa. To je posljednja kap koja je prelila čašu. Ovo je samo još jedan napad na moj okrug”, rekla je republikanska senatorica Barbara Kirkmeyer iz okruga Weld.

Svjesni značaja poljoprivredne, dakle i mesne industrije, iz ureda guvernera Colorada su pokušali umanjiti značaj deklaracije o bezmesnom danu pa je Shelby Wieman, glasnogovornica guvernera Polisa, kazala da država izdaje “stotine proglasa godišnje” na zahtjev različitih skupina, kompanija i posebnih organizacija.

“Guverner Polis snažno podržava radnike mesnoj industriji Colorada, a upravo je bio u Greeleyu i Fort Morganu, gdje se država udružila se da pruži spasonosnu vakcinu radnicima u preradi mesa”, rekla je, također napomenuvši da je “prethodna administracija izdala sličan proglas 2011. godine”, piše Denver Post.

Legalizacija marihuane

Ovo nije prvi put da su se države Colorado i Nebraska “sukobile” oko nekog pitanja. Nebraska je jedna od tri konzervativne države koja ne dopušta marihuanu u bilo kojem obliku. S druge strane granice, u Coloradu, marihuana je legalizirana što je potaknulo i turizam, a ovih dana radi se i na legalizaciji industrijske proizvodnje. Inicijativa je pokrenuta i u Nebraski.

“Ako legalizirate marihuanu, ubit ćete svoju djecu”, poručio je guverner Nebraske Ricketts, kao odgovor na prijedlog zakona u parlamentu Nebraske kojim bi se i ondje legalizirao medicinski kanabis. Ricketts, otvoreni kritičar droge, pri tome je ukazao na “samoubistva tinejdžera i pretrpane hitne službe u Koloradu” kako bi se založio protiv legalizacije kanabisa u Nebraski.

XS
SM
MD
LG