Dostupni linkovi

Dodatno zaoštravanje odnosa?


Stjepan Mesić i Boris Tadić u Novom Sadu u junu ove godine
Stjepan Mesić i Boris Tadić u Novom Sadu u junu ove godine
Posle odluke da Stjepan Mesić bude proglašen za počasnog građanina Prištine, procene analitičara u Srbiji su da taj događaj nikako neće biti blago prihvaćen u Beogradu.

Na naše pitanje kako komentariše posetu odlazećeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića Prištini 8. januara i to što je Mesić proglašen počasnim građaninom Prištine, premijer Srbije Mirko Cvetković je suzdržano odgovorio:

“Naravno, mi to ne pozdravljamo i vodićemo računa o tome da li će se činiti dalji koraci na tom planu.”

Manje suzdržan je bio potpredsednik Vlade Ivica Dačić.

“Mislim da je to egzibicionizam odlazećeg hrvatskog predsednika i mislim da je poslednjih nekoliko nedelja bilo više takvih poteza koji nisu u skladu sa izraženim željama za dobrim odnosima u regionu. To je direktno mešanje u unutrašnje stvari Srbije. Oni koji takve stvari rade, provociraju Srbiju, a ne žele dobre odnose sa Srbijom.”


Sonja Biserko
predsednica Helsinkog odbora Srbije za ljudska prava ne vidi ništa sporno u oproštajnoj Mesićevoj poseti Kosovu i prihvatanju titule počasnog građanina Prištine.

„Očigledno on pokušava da pošalje jednu poruku Beogradu da je potrebna što brža normalizacija,"
kaže Biserko.
Sonja Biserko: Ja mislim da Srbija često traži probleme tamo gde ih nema, zato što još nije sposobna da iskorači.

RSE: Ali, kako će to uticati na normalizaciju odnosa sa Srbijom?

Biserko: Ja mislim da Srbija često traži probleme tamo gde ih nema, zato što još nije sposobna da iskorači. Tu, pre svega, mislim na jaku, konzervativnu opoziciju koja vrši veliki pritisak na Vladu, na Borisa Tadića i sve one koji gledaju napred.

SPECIFIČNA TEŽINA

Živorad Kovačević koji godinama radi na pomirenju u regionu, a i iskusni je diplomata, kaže da ne razume ove poteze hrvatskog predsednika čiji je mandat, inače, obeležen pozitivnim učinkom u regionu.

„Mislim da to nije dobar potez. Mislim da je nepotreban i neproduktivan potez u odnosu na stvaranje bolje atmosfere među zemljama. Nije mi jasno, predsednik Mesić se u mnogim slučajevima vrlo jasno, otvoreno oglasio oko nekih kontroverznih pitanja kao što su antifašizam, klerikalizam, položaj Srba u Hrvatskoj...Ovo sada neće doprinositi toj vrsti pozitivnog imidža koji je imao i koji važi za veći deo njegovog mandata," smatra Kovačević. "Ja ne umem reći zašto je to učinio.“
Živorad Kovačević: Mislim da to nije dobar potez. Mislim da je nepotreban i neproduktivan potez u odnosu na stvaranje bolje atmosfere među zemljama. Foto: Vesna Anđić

Da će ovaj potez dodatno iskomplikovati hrvatsko–sprske odnose slaže se i knjiženik i direktor Zavoda za kulturu Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, ali i ističe da je legitiman čin dodele titule počasnog građanina Mesiću od strane kosovske vlasti.

“Nesporazumi koji postoje sa Hrvatskom imaju veću specifičnu težinu zbog ukupnih srpsko-hrvatskih sporova i povijesnog nasleđa, tako da sumnjam da bi Mesićevo dodatno obrazloženje svog postupka imalo neko razumevanje u Srbiji.”

Vatroslav Vekarić iz Spoljnopolitičkog saveta ministarstva spoljnih poslova očekuje oštre reakcije i pogoršanje odnosa Beograda i Zagreba:

"Mesić je na kraju mandata mogao sebe da prištedi toga. Kad je o Kosovu reč, mislim da je Srbija trebalo da bude u većoj meri neutralna. Ja se nadam da bi, nakon novog izbora predsednika u Hrvatskoj, ako to bude Ivo Josipović, moglo da dođe do racionalnijeg pristupa odnosa Hrvatske sa Srbijom i obratno, naravno. “

XS
SM
MD
LG