Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predsjednik Mesić odlikovao zaslužne komuniste


Predsjednik Mesić sa dobitnicima priznanja povodom Dana neovisnosti
Povodom sutrašnjeg Dana neovisnosti, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odlikovao je, među ostalima, i sedmoricu čelnika nekadašnjeg Saveza komunista, zaslužnih za miran prijelaz iz jednostranačja u parlamentarnu demokraciju.

Red hrvatskog pletera za osobit doprinos razvoju ugleda Republike Hrvatske i dobrobiti njenih građana – jedno od najviših hrvatskih odlikovanja – dodijeljen je danas Dragi Dmitroviću, Branku Caratanu, Dušanu Bilandžiću, Anđelku Runjiću i – posmrtno – Ivi Latinu, Antunu Miloviću i Celestinu Sardeliću, ljudima koji su doprinijeli da hrvatski prijelaz iz jednostranačja u višestranačku demokraciju protekne mirno.

Tadašnji sekretar Predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, Drago Dmitrović, kazao je, nakon ceremonije dodjele, kako ovo odlikovanje ima i simbolično značenje:

„Pored toga što otvara malo drugačiji prozor na dio povijesti u kojem sam se aktivno bavio politikom, kao i drugovi, prijatelji, kolege koji su danas dobili ovo priznanje, izvlači nas iz jednog crno-bijelog konteksta interpretacije te povijesti, u jednu obojenu svjetlost, u nekoliko novih nijansi. Pretpostavljam da će se ove nove nijanse probiti i da ćemo moći sliku naše prošlosti gledati sa nešto drugačijih putova.“

Član Predsjedništva Saveza komunista Hrvatske koncem osamdesetih, Branko Caratan, kazao je kako je odluka vrha SKH o održavanju višestranačkih izbora u Hrvatskoj donesena prije samog rušenja Berlinskog zida i prije krvavog rušenja Ceausescua u Rumunjskoj, dakle bez prisile i panike, nego kao autentična odluka ljudi, svjesnih težine povijesnog trenutka i odgovornosti za njega. Nismo bili usamljeni u odluci da krenemo u višestranačje, kazao je Caratan:

Protivnici višestranačja


„Odluka je pala na Centralnom komitetu, u Predsjedništvu. Tu su najzaslužniji Celestin i Dmitrović. Isti dan popodne smo na Centralnom komitetu proširili odluku da kampanja bude redovna, ne kratka. Izborili smo se za potpuno normalne demokratske izbore. Sutradan, na kongresu, takvoj odluci nije bilo uopće opozicije. To znači da smo donijeli odluku koju su svi u tom momentu prihvatili.“

Bilo je onih koji se nisu mirili sa odlukom o višestranačju, prisjeća se Caratan, i pokazivali to na vrlo opasne načine:

„Najljepša prijetnja je bila puščani metak u dnevni boravak. Srećom, onaj koji je gađao, nije dobro gađao.“

Posljednji predsjednik Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, Anđelko Runjić, prisjetio se vremena koncem osamdesetih kada se raspadao jedan sustav, u koji je njegova generacija polagala velike nade, a koji nije iskoristio svoju povijesnu šansu:

„Zavaravaju se svi koji hoće reći da su se bez emocija opraštali s vremenom koje je prošlo. Žal za mladosti uvijek postoji. Proveli smo 40 godina u jednom razdoblju, što ne znači da nismo bili svjesni nužnosti promjena i ulaska u novi prostor.“


Među danas odlikovanima su i četvero vojvođanskih Hrvata, zaslužnih za očuvanje i promicanje kulture Hrvata u Vojvodini, hrvatsko – crnogorski filmski režiser i javni radnik, Veljko Bulajić, posmrtno – katolički svećenik i humanist, don Branko Sbutega i drugi.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG