Dostupni linkovi

Mesić: Žutilo zabrinjavajuće dominira medijskim prostorom


Predsjednik Mesić sa savjetnicima na prijemu za novinare, Foto: Enis Zebić
Predsjednik Mesić sa savjetnicima na prijemu za novinare, Foto: Enis Zebić
Na tradicionalnom novogodišnjem primanju za novinare, urednike i vlasnike medija, hrvatski predsjednik Stipe Mesić pozvao je vlasnike medija da prestanu zbog interesa profita tjerati svoje novinare da zanemaruju načela struke i javni interes.

Vratimo u hrvatskom medijskom prostoru pravo građanstva nekada nedodirljivim pravilima novinarstva, poručio je predsjednik Mesić – obavezi provjeravanja informacija prije objavljivanja, davanju prilike svim zainteresiranim stranama da iziđu u javnost, oštrom lučenju informacije od komentara, temeljenju komentara na činjenicama, a ne nečemu drugom itd.

„Da se razumijemo: najmanje zamjeram novinarima, oni su radili ono što im je naredio onaj tko ih plaća. Zamjeram, međutim, itekako vlasnicima, koji su se poveli isključivo za interesom profita, zanemarujući pri tome javni interes, a osobito zamjeram medijima koji su po svome karakteru javni, a prihvatili su pri tome zakone žutila što zabrinjavajuće dominira našim medijskim prostorom.“


Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka složio se sa Mesićevom ocjenom o velikoj ulozi hrvatskih medija u sada ozbiljnim naporima hrvatskih vlasti u borbi protiv korupcije.

„Korupcija jest i ostaje glavna politička tema u Hrvatskoj sve dok javnost stvarno ne počne vjerovati da su za policiju i državno odvjetništvo svi isti, i da nema povlaštenih. Još u to nismo posve sigurni –čini nam se da je sve ovo što je izišlo na vidjelo još uvijek samo vrh ledenog brijega.“


Duka je izrazio i zabrinutost stanjem na Hrvatskoj televiziji, koje je rezultiralo ostavkama čelnih ljudi, a jedna anketa pokazuje da čak 87 posto novinara informativnog programa ne podržava urednicu tog programa. Načelno, urednici ne bi smjeli biti ljudi koje nemaju bar natpolovičnu potporu svojih novinara, kazao je.
XS
SM
MD
LG