Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mesićeva izjava nije nepromišljena?


Skrenuo pažnju međunarodnoj zajednici na problem BiH - Stjepan Mesić sa Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem nedavno u Sarajevu
Tjedan dana nakon Mesićeve izjave da bi i vojno štitio Dayton u slučaju referenduma o otcjepljenju u Republici Srpskoj, analitičari se slažu da je Mesić uspio svjetsku javnost podsjetiti da je Bosna i Hercegovina, odnosno Republika Srpska, najveći problem ove regije.

Mesićeva oštra izjava plasirana medijima u neformalnom razgovoru kako bi - da je u tom trenutku vrhovni zapovjednik Hrvatske vosjke - u slučaju referenduma u Republici srpskoj o otcjepljenju od Bosne i Hercegovine štitio Dayton i poslao Hrvatsku vojsku da presiječe posavski koridor pokazala se korisnom, ocjenjuju analitičari.

Oštre reakcije došle su tek od srbijanskog predsjednika Tadića, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tek je posredno polemizirao s Mesićem, kazavši kako Dayton ne dopušta nikakvu uporabu sile, dok je zamjenica stalne američke predstavnice u Vijeću sigurnosti UN-a Rosemary DiCarlo isti dan kada je Tadić govorio u tom tijelu o Kosovu, pohvalila Mesićev posjet Prištini i time neizravno stala na njegovu stranu.

Voditelj Odjela za političke i gospodarske odnose u zagrebačkom Institutu za međunarodne odnose Mladen Staničić kaže za naš radio kako je to bila podrška Amerike situaciji na terenu, poruka da to što netko podržava Kosovo kao neovisnu državu ne znači da nije miroljubiv faktor na ovom području.
Mesić je zapravo 'namjestio pušku' Tadiću i na taj način cijela situacija je prenesena pred UN i tamo je BiH posle dugog vremena opet bila spomenuta kao najveći problem ove regije.
Što se Bosne i Hercegovine tiče, Staničić ocjenjuje:

„Izgleda da je Mesić zapravo 'namjestio pušku' Tadiću i da je na taj način cijela situacija prenesena pred Ujedinjene narode, dakle pred međunarodnu zajednicu i da je tamo Bosna i Hercegovina nakon dugog vremena opet bila spomenuta kao najveći problem ove regije, i u njoj Republika Srpska. Iako ni Hrvatska prema BiH nije uvijek baš najkonstruktivnija, Srbija je veći problem jer Tadić službeno podržava Dodika i to je tako. A Dodik je taj koji je remetilački faktor u Bosni i Hercegovini“, smatra Stančić.

On podsjeća da su Hrvatska i Srbija kao potpisnice Daytona najodgovornije među zemljama regije za stabilnost Bosne i Hercegovine, pa - ako utječu na nju - trebaju utjecati u smilsu integrativnosti te zemlje, a ne separativnosti pojedinih dijelova.

Mesićeva izjava nije dana bez razmišljanja nego je očito nešto iza nje stajalo, procjenjuje Staničić te dodaje da unutar State Departmenta i UN-a postoje ideje „o nekoj blagoj intervenciji“ u slučaju radikalnih promjena u BiH, odnosno da se ne bi dozvolio raspad te zemlje.

TADIĆ SE ULOVIO NA LIJEPAK?

No, Staničić je jednako tako uvjeren da i Dodik „pušta probne balone“ i da „želi vidjeti do kuda smije ići predstavljajući Bosnu i Hercegovinu kao nefunkcionalnu državu“.

Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Ivan Grdešić kaže za RSE kako je Mesićeva izjava o intervenciji bila – vrlo mudra!

„Njezine su posljedice dovele do toga da je američka i svjetska javnost, kao i javnost Ujedinjenih nacija osvijestila problem Republike srpske. Činilo se u prvi mah da je to izvedeno grubo, ali očigledno da je polučilo uspjeh. Čini se da se i Tadić ulovio na taj lijepak, i dodatno doprinijeo interpretaciji Mesićeve intervencije onako kako ju je Mesić i zamislio", objašnjava Grdešić.

On procjenjuje kako je Mesić osvijestio problem i vratio ga tamo gdje se mora rješavati – u Ameriku.

Hrvatski mediji prenose i neimenovani izvor iz hrvatske diplomacije koji vjeruje kako međunarodna zajednica ne bi stajala po strani u slučaju raspada Bosne i Hercegovine, no tvrdi da rješenja ne bi bila radikalna, odnosno da postoje drugi načini intervencije, mimo vojne. „Postoji mogućnost izolacije Republike srpske i pritiska na Srbiju ako bi joj dala podršku“, citiraju mediji neimenovani hrvatski diplomatski izvor.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG