Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mesićev kabinet: Riječi o vojnoj intervenciji su u kondicionalu


Stjepan Mesić
Ured hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića danas je u povodu, kako se navodi, "nekih nervoznih i neutemeljenih reagiranja u Hrvatskoj i regiji na predsjednikove riječi o mogućim konzekvencama dezintegracije susjedne BiH", upozorio kako je predsjednik Mesić, "osim što je sa skupinom novinara razgovarao neformalno, svoje riječi formulirao u kondicionalu".

"Dakle, spekulirao je o nečemu što bi se moglo dogoditi, kada bi se dogodilo nešto drugo - konkretno odcjepljenje Republike Srpske od neovisne i međunarodno priznate Bosne i Hercegovine i njezino pripojenje Republici Srbiji", stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika kojim se pojašnjava Mesićeva izjava kako bi "u slučaju referenduma o otcjepljenju u Republici Srpskoj bio spreman vojno prekinuti koridor u bosanskoj Posavini".

Mesić je izjavio da bi, kada bi premijer RS Milorad Dodik eventualno raspisao referendum o otcjepljenju od BiH, odmah vojskom prekinuo koridor u bosanskoj Posavini.

A predsjednik Srbije Boris Tadić je izjavio da će na sutrašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN, posvećenoj stanju na Kosovu, govoriti o Mesićevoj izjavi, koju je okarakterisao kao prijetnju po sigurnost regiona i ratno huškanje.

On je dodao da je to prijetnja i po sigurnost svih ljudi, naroda koji žive u regionu i da će o toj prijetnji govoriti u Vijeću UN kao najvišem tijelu svetske organizacije koje se bavi pitanjem sigurnosti u cijelom svijetu, rečeno je beogradskoj agenciji Beta u Uredu Predsjednika Srbije.

NE ZATVARATI OČI PRED DODIKOVOM POLITIKOM

Kako je navedeno u saopćenju iz Mesićevog kabineta, smatra se da predsjednikove riječi u osnovi treba shvatiti kao “radikalno formulirano upozorenje da svijet ne bi smio zatvarati oči pred politikom premijera Republike Srpske Milorada Dodika i mogućim učincima te politike, kao što je predugo zatvarao oči pred politikom Slobodana Miloševića koja je dovela do dezintegracije bivše Jugoslavije u krvavim ratovima”.

"U isto vrijeme predsjednik Mesić je želio krajnje jasno reći kako bi raspad nama susjedne i prijateljske Bosne i Hercegovine za Hrvatsku bio apsolutno neprihvatljiv. Predsjednik je, naravno, svjestan činjenice da samo Hrvatski sabor može odlučiti o angažiranju Oružanih snaga RH, što nikada i ni na koji način nije dovodio u pitanje", navedeno je u priopćenju.

Što se pak tiče stabilnosti i normaliziranja prilika u regiji, Ured predsjednika podsjeća kako je napredak što je u proteklome desetljeću postignut na tome području u dobrome dijelu rezultat dosljednih napora predsjednika Mesić.

"Na žalost, ti napori u posljednje vrijeme ne nailaze na odjek kod nekih od onih koji su u njima prirodni partneri i koji sada, bez ikakve stvarne osnove, žele optužiti Republiku Hrvatsku i njezinoga predsjednika kao one koji dovode u pitanje, ili ugrožavaju sigurnost u jugoistočnoj Europi", ističe se u priopćenju.
XS
SM
MD
LG