Dostupni linkovi

Mesić u Budvi: Zemlje Balkana samo zajedno do EU


Stjepan Mesić na konferenciji u Budvi
Stjepan Mesić na konferenciji u Budvi
Evropska integracija regiona, potreba saradnje EU sa Rusijom, pitanje ćirilice i referenduma u Hrvatskoj, neke su od tema o kojima je bivsi predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić govorio na regionalnoj konferenciji Saradnjom do prosperiteta, na kojoj je bio specijalni gost.

Uobičajeni konferencijski jezik preoblikovao je bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić koji je neposrednošću i otvorenošću označio najzanimljiviji dio regionalne konferencije o saradnji država regiona. Počeo je prisjećanjem na, kako kaže, svoj boravak u krnjoj Jugoslaviji.

"Meni dođu novinari i kažu – znate za izjavu Vojislava Šešelja u Beogradu Ja kažem da ne znam. A oni mi saopšte da je rekao da su me Crnogorci pozvali u Titograd i da mi poručuje da odmah napustim Crnu Goru jer ako to ne učinim on će doći i nogom me šutnuti iz Crne Gore. I pitaju novinari imam li ja kakav odgovor? A ja im kažem – Gdje će Hrvat na Hrvata? Moram vam reći da se više nije javljao", ispričao je Mesić.

Neophodnost evropskih integracija cijele Jugoistočne Evrope Mesić obrazlaže time da će izbrisane granice izbrisati ratove na starom kontinentu:

"Mi, dakle, dobivamo jedan prostor gdje ćemo svi otvoriti svoje granice. I svi Hrvati sigurno neće živjeti u Hrvatskoj, i svi Srbi neće živjeti u Srbiji, svi Crnogorci neće živjeti u Crnoj Gori.Ali će sa otvorenim granicama svaki narod biti u ukupnosti svog kulturnog korpusa. Dakle, nema više motiva za rat. Motiv onih koji su željeli proširiti svoje granice je bio tobože da zaštite svoju nacionalnu manjinu od Hitlera pa dalje, a u stvari uvijek su osvajali tuđi teritorij", rekao je Mesić.

Evropske integracije regiona ne znače kidanje veza sa ostatkom svijeta već naprotiv, smatra Mesić koji upitan o Ukrajini kaže da njen problem mora biti riješene u dijalogu EU i Rusije:

"Jer na kraju i Rusiji je mjesto u Evropi. Što god se desilo sa Sovjetskim savezom Rusija je i dalje velika sila, ogromna sila i sa njom EU treba otvarati mostove suradnje. Najvažnije da se otvara suradnja sa Rusijom, a mi koji smo ušli u Uniju i vi koji ste sutra u Uniji morate nastaviti sardnju sa zemljama van EU", poručio je Mesić.

Ulaskom u EU Hrvatska više nije članica CEFTA zbog čega trpi Bosna I Hercegovina I njena privreda, ocijenio je ambasador te zemlje u Crnoj Gori Izmir Talić. U odgovoru na njegovo pitanje o tome može li se naći kompromis dvije zemlje Mesić navodi primjer dogovora o ambasadorskoj saradnji između BiH i Srbije:

"Ja sam se sada javio iz Emirata gdje sam sreo ambasadora BiH Aleksandra Dragićevića koji kaže da je BiH potpisala sporazum sa Srbijom da tamo gdje nema jedna država ambasadu a ima druga zastupa njene interese, posebno u ovoj konzularnoj sferi. Svi imamo neke birokratske barijere koje treba otklanjati. Sada je na državama, na vladama da pronalaze najbolja rješeneja koja omogućavaju suradnju, prvo u gospodarstvu a onda i sve drugo ide jedno sa drugim."

U razgovoru o stabilnosti, saradnji i političkim nedoumicama na prostoru Balkana, neizbježno je bilo i pitanje o odnosu hrvatske javnosti prema ćirilici:

"Pa mi nijesmo ratovali protiv ćirilice. Mi smo ratovali protiv jugoslavenske armije koja je imala obaveznu latinicu. I sada kakve veze imaju ćirilica i latinica sa ravnopravnošću", prokomentarisao je Mesić.

I poštovanje ljudskih prava je dio regionalne priče kao preduslova integracija, a nedjeljni referendum u Hrvatskoj o definiciji braka nezaobilazna tema razgovora sa Mesićem:

"Nađe se jedna grupa koja kaže - U ime obitelji. Traže da brak u Ustavu bude zajednica života muškarca i žene. U našem zakonu, kao i u svim zakonima u državama bivše Jugoslavije, piše da je brak zajednica muškarca i žene. To tako piše i što se sada tebe tiče ako će neka manjina dobiti nešto veća prava. Dakle, tvoje pravo braka nije ugroženo. Manjine su uvijek ugrožene. Tu su bile velike demonstracije u svijetu kao i kod nas. Nije mi jasno što se tebe tiče ta istopolna zajednica ako te ne ugrožava. Nijesam neki vjernik ali je i Isus rekao – Idite, ljubite se. Pa ko će se sa kim ljubiti neka sam odluči."
XS
SM
MD
LG