Dostupni linkovi

Mesi ili Ronaldo: Ko je vladar svjetskog fudbala


Lionel Mesi slavi nakon jednog od postignutih golova, decembar 2012.
Lionel Mesi slavi nakon jednog od postignutih golova, decembar 2012.
Čini se kako je osnovno pitanje večerašnjeg proglašenja hoće li Argentinac Lionel Mesi, po četvrti put, i to zaredom, ponijeti titulu najboljeg fudbalera i tako postati prvi čovjek u istoriji ovoga sporta kome je to uspjelo. Dosad je, naime, bio trostruki kralj igre, ali su taj status nosila još trojica velikana: Johan Krojf, Marko van Basten i Mišel Platini. Nova kruna, bila bi još samo jedan rekord u blistavoj niski vižljastog idola Katalonaca.

Mesi je, to već znade svaki ljubitelj fudbala, u prošloj godini potukao sve moguće rekorde, računajući i onaj po broju postignutih golova. Svrgnuo je višedecinijskog kralja strijelaca, Nijemca Gerda Milera, i sa 91 šutem u protivničkoj mreži za pet koraka pomjerio ionako teško dostižni horizont.

Premda nikad ne valja govoriti nikad, još će silna voda proteći dok neko ne potuče ovaj rekord. Mesi, međutim, u prošloj sezoni nije osvojio niti jednu titulu, pa mu to može uskratiti povjerenje.

Kristiano Ronaldo na Evropskom prvenstvu
Kristiano Ronaldo na Evropskom prvenstvu
Nekako uz rame, već godinama mu je Kristijano Ronaldo, koji je poslije višegodinje Barcelonine dominacije, svom Realu donio titulu, a k tomu predvodio Portugal u dobrom nastupu na evropskom prvenstvu. I sam je, da ne bi Mesija, iza leđa ostavio mnoge rekorde španske lige, a među fudbalskim stručnjacima ima dosta onih koji ga smatraju harizmatičnijim od glavnog takmaca.

Kako god da bude, ovaj dvojac je obilježio nekoliko poslednjih godina svjetske fudbalske scene.

Nikad valjda nije bilo takvog rivaliteta dvojice igrača, nikad nije viđeno toliko energije i samožrtvovanja u međusobnom sportskom agonu, a to je, opet, urodilo još većom takmičarskom vatrom između dva fudbalska kluba koji su posljednjih godina preuzeli titulu ljućih i od glazgovskog gradskog derbija, ili Mančestera i Liverpula, naprimjer.

Po cijenu vlastitog zdravlja, ponekad, Mesi i Ronaldo jurišali su na rekorde, a to mora, za sva vremena, ostati upamćeno. Čija god da prevlada, pravda će nekako biti zadovoljena.

Možda je jedina nepravda, mala istorijska greška čak, činjenica da u sjenci neprikosnovenog dvojca živi i radi Andres Iniesta. Najbolji igrač proteklog evropskog prvenstva, skromni radnik čije se pogreške pišu u knjige kurioziteta, kreator većine uspjeha i kluba i reprezentacije, u svakom slučaju zaslužuje više priznanja nego li ga, pri ovakvoj raspodjeli snaga, uopšte može zapasti.
XS
SM
MD
LG