Dostupni linkovi

"Meša" Filipu Davidu


Filip David
Filip David

Nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2014. godini dobio je književnik Filip David za roman "Kuća sećanja i zaborava". Nagrada se dodeljuje za najbolji roman na jezičkom govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, i zato je, prema rečima Filipa Davida, za njega posebno važna.

“To je zaista jedna izuzetno značajna i prestižna nagrada upravo zato što se dodeljuje na teritoriji bivše Jugoslavije. Međunarodni je žiri, postoje selektori koji prave prvi izbor romana u 2014. godini koji po njima zaslužuju to priznanje. Onda se pravi uža selekcija od pet romana koju prosuđuje taj međunarodni žiri i dodeljuje jednu nagradu za najbolji roman na ovim teritorijama. Ja sam i u svojoj pozdravnoj reči u Tuzli rekao da svaki od tih romana koji su nominovani zaslužuje da dobije nagradu, i u tom smislu sam zadovoljan što sam je dobio ja, ali da je dobio neko drugi od mojih kolega, od ovih pet nominovanih, ja bih njima čestitao”, rekao je za RSE Filip David.

U užem izboru za nagradu "Meša Selimović" bili su i romani "Devet", Andreja Nikolaidisa, "Utjeha noćnog neba" Dževada Karahasana, "Blue moon" Damira Karakaša i "Brdo" Ivice Prtenjače. Odluku o laureatu doneo je žiri u sastavu akademik Enes Karić, predsednik žirija, i članovi Julijana Matanović, Milorad Popović, Hadžem Hajdarević i Vladimir Arsenić.

Nagrađeni roman Filipa Davida “Kuća sećanja i zaborava” bavi se temom posledica holokausta u Srbiji.

“Meni je posebno značajno to što je nagrada dodeljena u Tuzli, jer je narod Bosne i kroz istoriju, a posebno u ovim ratovima prilikom raspada Jugoslavije bio u najtragičnijem položaju, tu su činjeni najstrašniji, najmonstruozniji zločini, a moj roman zapravo govori o tom zlu koje ljudi nanose jedni drugima i to je pokušaj da se razjasni zašto se to događa i kako je to moguće. Tako da, na neki način, primajući tu nagradu ja sam rekao da je to izvestan omaž mojim čitaocima, posebno mojim čitaocima u Bosni”, navodi David.

Autoru najboljeg romana uručena je skulptura "Pero i mastionica", te novčana nagrada. Roman "Kuća sećanja i zaborava" dobitnik je i NIN-ove nagrade za 2014. godinu.

XS
SM
MD
LG