Dostupni linkovi

Medojević optužuje Poštu za skrivanje pisma podrške Angele Merkel


Angela Merkel
Pismo podrške Njemačke kancelarka Angele Merkel Pokretu za promjene koje je navodno smišljeno zadržano u Pošti Crne Gore dok ne prođu lokalni izbori, pokrenulo je u Crnoj Gori pitanje da li takvi vidovi podrške i u kojoj mjeri utiču na rejting jedne političke partije, učesnice izbornog procesa.

U pismu kancelarka Angela Merkel navodi da Njemačka Savezna Vlada visoko cijeni angažman i posvećenost PZP-a i njegovog lidera Nebojše Medojevića, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Medojević za RSE kaže da je Pošta Crne Gore po nalogu, namjerno izbjegla da dostavi to pismo Pokretu za promjene kako ne bi bilo javno objavljeno u toku kampanje pred lokalne izbore 23. maja:

Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
,,Ja sam to pismo dobio tek 27. maja iako je ono poslato avionom 19. maja. Dakle, iz Frankfurta je avionom proslijeđeno prema Crnoj Gori. Znači, da je crnogorska Pošta zadržala to pismo određeni broj dana i nije ga uručila u skladu sa standardima. Pretpostavljam da je možda pismo i otvarano. Imajući u vidu da je Pošta i ranije bila locirana kao institucija koja je pod pritiscima i ucjenama DPS-a i mahinacija prema zaposlenima u toj veoma važnoj kompaniji da glasaju za DPS, imamo osnovane sumnje da je pismo namjerno zadržano kako ne bi došlo do mene."

Pismo Angele Merkel Pokretu za promjene je samo kurtoazan odgovor na, kako kaže Miodrag Vuković iz DPS-a, dosadne pozive partije Nebojše Medojevića njemačkim vlastima da ga politički podrže.

"Kurtoazni odgovori na pojedinačne zahtjeve za komunikacijom, za podrškom u sporovođenju neke politike, što bi naš narod rekao posebno u situacijama kada je neko dosadan. Pa, da bi tu dosadu zbacili sa leđa onda mu odgovore onako, na opšti način. Dakle, gopsodin Medojević, umjesto da prizna da su poraženi, on poteže pismo gospođe Merkel."

Važniji rejting u državi


Italijanski premijer Silvio Berluskoni prošle godine je pred parlamentarne izbore službeno posjetio Crnu Goru. Tada su u opoziciji tvrdili da je njegova posjeta bila dio kampanje DPS i da je trebalo da toj partiji da dodatni vjetar u leđa u obračunu sa političkim protivnicima.

Sada se pojavila priča o pismu podrške opoziciji koje je stiglo sa najviše adrese u Njemačkoj Vladi. Da je Pošta pismo dostavila na vrijeme, to bi moglo imati efekat na izbornu kampanju, kaže lider Pokreta za promjene:

Miodrag Vuković
,,Jedna eksplicitna podrška od najznačajnije zemlje Evrope sigurno da ima određeni politički efekat i da je mogla da ima određeni uticaj u političkoj kampanji, barem kao neutralizacija propagande režima prema crnogorskoj opoziciji. Sada se pokazuje da je crnogorska opozicija ozbiljan partner EU i SAD i to su veoma važne stvari za unutar političku borbu u Crnoj Gori. Međutim, zbog zloupotrebe Pošte u političke svrhe to pismo je stiglo tek 27. maja."

Koliko pisma i slični vidovi podrške stranih državnika mogu da podignu ili srozaju rejting političke partije pitali smo i Miodraga Vukovića iz DPS-a:

,,Gospodin Šreder je evo, kao čovjek koji je radio posao prije gospođe Merkel, bio na jednom skupu Demokratske stranke Srbije, pa čak i govorio usred Beograda, pred izbore. Nigdje nijesam našao komentare da to njegovo prisustvo strašno podiglo rejting u očima sigurnih birača, glasača Demokratske stranke Srbije. Doduše, nije ni negativno uticalo."


Politikolog Dritan Abazović smatra da je mnogo važnije za rejting partija u Crnoj Gori, ako je podržava neka od zemalja regiona. A, evo šta kaže o podršci koja stiže sa najznačajnijih evropskih adresa:

,,Mislim da to nije loša praksa mada, mislim da se došlo do toga nivoa da takav vid podrške po mom mišljenju ne može bitnije da utiče na rejting bilo koje partije. U svakom slučaju mnogo više utiče da li se nege adrese iz regiona uključuju u davanje podrške učesnicima izbora u političkoj kampanji nego što je to podrška nekih međunarodnih adresa."

*****
Pročitajte i ovo
Vlast zadovoljna, opozicija tvrdi da je izmanipulisana

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG