Dostupni linkovi

Merkel traži još oštrije zatvaranje u Njemačkoj zbog širenja virusa


Žena na željezničkoj stanici u Berlinu
Žena na željezničkoj stanici u Berlinu

Njemačka je u četvrtak zabilježila rekordan broj smrtnih slučajeva od korona virusa, što je dovelo do poziva za još oštriji lockdown (zatvaranje), prenosi Reuters.

Kancelarka Angela Merkel zatražila je je "mega-lockdown", izvijestio je list Bild, odnosno skoro potpuno zatvaranje zemlje zbog straha od novog soja korona virusa koji se mnogo brže širi a koji je otkriven u Velikoj Britaniji.

Merkelova je uzela u razmatranje mjere koje uključuju obustavu lokalnog i međugradskog javnog prevoza, iako takvi koraci još nisu doneseni, piše Bild. Međutim, državni zvaničnici opiru su se strožim mjerama, rekli su izvori za Reuters.

Na sastanku najviših zvaničnika iz njene stranke u četvrtak, Merkelova je pozvala na "jako brzu akciju" protiv širenja mutiranog virusa. Također je željela pomjeriti unaprijed sastanak s regionalnim liderima planiran za 25. januar.

Iako je ukupna smrtnost u Njemačkoj po glavi stanovnika od početka pandemije i dalje daleko niža od Sjedinjenih Država, njen dnevni mortalitet po glavi stanovnika od sredine decembra često premašuje smrtnost u SAD-u.

Dnevni broj smrtnih slučajeva u Njemačkoj trenutno je oko 15 smrtnih slučajeva na milion osoba, dok je u Americi 13 smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

Institut Robert Koch u protekla 24 sata zabilježio je 25.164 novih slučajeva korona virusa i 1.244 smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj umrlih u Njemačkoj od početka pandemije 43.881 osoba.

XS
SM
MD
LG