Dostupni linkovi

Merkel, Macron i Putin o registraciji i proizvodnji ruske vakcine u EU


Emmanuel Macron, Vladimir Putin i Angela Merkel

Ruski predsjednik Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarali su, putem video poziva, o izgledima za registraciju ruske vakcine Sputnik V u Evropskoj uniji i mogućnostima njihove isporuke i zajedničke proizvodnje u zemljama Unije, saopćio je Kremlj, prenosi AP.

Čelnici Rusije, Francuske i Njemačke razgovarali su o globalnoj zdravstvenoj krizi i mjerama za sprječavanje širenja korona virusa, također se navodi.

Evropska agencija za lijekove (EMA) počela je reviziju Sputnika V početkom ovog mjeseca. Rusija aktivno prodaje vakcinu u inostranstvu, uprkos sporom tempu imunizacije kod kuće, što neki u EU ocjenjuju kao pokušaj postizanja geopolitičkih bodova, piše AP.

Uredi Merkelove i Macrona rekli su u saopćenju da su troje lidera razgovarali o mogućnostima za saradnju u sektoru vakcina s obzirom na EMA-inu ocjenu Sputnika V, koja se provodi prema istim standardima koji vrijede i za druge vakcine.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin također odgovorio na pitanja o zatvorenom ruskom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom u "otvorenom i poslovnom" video pozivu.

Merkelova i Macron naglasili su potrebu da Rusija poštuje Navaljnijeva prava u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i zaštiti njegovo zdravlje, navodi Macronov ured.

Kremlj je saopćio samo da je Putin ponudio "objektivno objašnjenje" kao odgovor na pitanja o Navaljnom koje su postavili Merkelova i Macron i naglasio spremnost Moskve da "obnovi normalnu neispolitiziranu interakciju s EU ako pokaže interes za to”.

Ruski zvaničnici odbili su zahtjeve Sjedinjenih Država i Evropske unije za oslobađanjem Navaljnog i zaustavljanjem represije nad njegovim pristalicama, podsjeća AP.

Dok su razgovarali o situaciji na istoku Ukrajine, trojica čelnika naglasili su da mirovni sporazum iz 2015. godine, koji su postigle Francuska i Njemačka, nema alternativu, rekao je Kremlj.

Macronov ured naglasio je potrebu Rusije da odlučno djeluje kako bi osigurala prekid vatre na istoku koji se rutinski krši.

Kremlj dodaje kako je Putin naglasio potrebu da Ukrajina ispuni svoje obaveze pružanja posebnog statusa pobunjeničkim regijama kako je predviđeno sporazumom iz 2015. godine. Ukrajina se zalagala za izmjene sporazuma, ali Rusija je odlučno odbila taj zahtjev.

Borbe između separatista koje podržavaju Rusija i vladinih snaga na istoku Ukrajine izbile su nakon ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine i do sada su odnijele 14.000 života.

XS
SM
MD
LG