Dostupni linkovi

Merkel i Vučić telefonski o briselskom dijalogu


Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Berlinu u aprilu 2018.
Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Berlinu u aprilu 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kancelarki Nemačke Angeli Merkel da se samo dijalogom može naći kompromisno rešenje za otvorena pitanja i da je uvek spreman da se odazove pozivu na sastanak u Briselu, saopštio je Kabinet predsednika Srbije.

“Predsednik Vučić je sa kancelarkom Merkel telefonom razgovarao uoči Samita Berlinskog procesa 5. jula. Deo razgovora bio je posvećen dijalogu Beograda i Prištine”, navodi se u saopštenju Predsedništva 30. juna.

Dodaje se da je Vučić zahvalio kancelarki Merkel što je pokrenula Berlinski proces i time doprinela, kako je saopštenio, da se na Zapadnom Balkanu stvori drugačija atmosfera i otvore nove mogućnosti za saradnju.

“To region čini mirnijim i stabilnijim”, rekao je Vučić i ponovio podršku toj inicijativi dodavši da je politika saradnje u regionu u vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

On je izrazio zadovoljstvo zbog ukidanja telefonskog rominga na Zapadnom Balkanu, koje stupa na snagu 1. jula, i nadu da će biti realizovan i projekat autoputa Niš-Priština ocenivši da bi to stvorilo uslove za ekonomsku saradnju Srba i Albanaca.

Vučić je obavestio kancelarku Merkel i o dogovorima u okviru zajedničke inicijative za saradnju Srbije, Albanije i Severne Makedonije, poznatoj kao Mali Šengen, navodeći da je ona srodna Berlinskom procesu i ideji Zajedničkog regionalnog tržišta, kao i to da je otvorena za ostale učesnike iz regiona.

On je zaključio da Srbija i Nemačka imaju dobre odnose, pre svega ekonomsku saradnju, i izrazio nadu da će Angela Merkel pre završetka svog kancelarskog mandata još jednom posetiti Srbiju.

Berlinski proces, koji je započet 2014, je inicijativa Evropske unije i njenih članica sa ciljem unapređenja saradnje zemalja regiona Zapadnog Balkana i jačanja njegove evropske perspektive. Zamišljen kao četvorogodišnja serija sastanaka premijera, ministara, civilnog društva i poslovnih zajednica Zapadnog Balkana u oblastima ekonomske saradnje, održivog rasta, bilateralnih odnosa i regionalnog pomirenja.

Takozvani Mini Šengen je lokalna inicijativa Srbije, Severne Makedonije i Albanije o zajedničkom regionalnom tržištu zemalja Zapadnog Balkana u čijem planu za period do 2021. do 2024. godine je uspostavljanje četiri principa na kojima počiva Evropska unija - sloboda kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova uz posredstvo Evropske unije počeo je u martu 2011.

U oktobru 2012. podignut je na politički nivo, a u aprilu 2013. godine postignut je Briselski sporazum koji do danas uglavnom nije sproveden, a čiji deo se odnosi i na formiranje Zajednice srpskih opština.

Aktuelni premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) i predsednik Srbije prvi put su se sastali u Briselu 15. juna ove godine kada su preneti stavovi dve strane i zakazan idući sastanak početkom jula.

XS
SM
MD
LG