Dostupni linkovi

Merkel: I sa samo glasom više ostajem kancelarka


Angela Merkel na predizbornom skupu u Minhenu, avgust 2013.
Angela Merkel na predizbornom skupu u Minhenu, avgust 2013.
Izbori za parlament i novog kancelara Njemačke održavaju se u nedjelju, 22. septembra. Pomalo umorna Angela Merkel, omiljena narodu, odlučna je ostati na čelu Vlade. Protukandidat Peer Steinbrück s druge strane, pun energije, s osmjehom i podignutim srednjim prstom, ulazi u završnicu utrke. Ove godine u Bundestag bi mogao ući i prvi crni zastupnik.

U završnici predizborne trke, CDU-Kršćanska demokratska unija pokušava sve da pristaše i neodlučne birače privuče na svoju stranu. U petak ujutro pet miliona domaćinstava u svom poštanskom sandučiću našlo je pismo kojeg je potpisala kancelarka Angela Merkel. U poruci ona kaže: “Ako želite da i dalje budem vaša kancelarka, izađite na izbore u nedjelju i oba glasa dajte CDU”.

Merkelova podsjeća da su “imali četiri dobre godine i da su zajedno ostvarili dobre rezultate”. “Zato želim da i vrijeme koje dolazi bude takvo”, piše šefica CDU-a koja se potpisala “srdačnim pozdravima”, zamolivši u Post Scriptum da primalac pisma nagovori svoje prijatelje, rodbinu i poznanike da u nedjelju glasaju za CDU.

Sva ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da nijedna koalicija, ni crno-žuta (kršćanski demokrati i liberali), ni crveno-zelena (socijaldemokrati i Stranka zelenih), nemaju većinu. Analitičari iz ovakvog rezultata izvlače zaključak da su Nijemci u svojim željama najbliži takozvanoj “velikoj koaliciji”, vlasti koja će biti sastavljena od svih pomalo. Najmanje šansi daje se krajnjoj desnici ili krajnjoj ljevici.

Ova se izborna utrka u Njemačkoj, kao rijetko kada, vrlo tijesno vodi. Sve prognoze govore da će i rezultat biti takav. Aktuelna kancelarka posredno je to priznala u intervjuu Prvoj njemačkoj televiziji ARD, riječima: “Kako god razlika mala bila, odgovornost za vlast moraćemo zajednički preuzeti”.

Ipak, ona nije krila namjeru da bude na čelu Vlade, čak i ako osvoji samo jedan glas više od svog izazivača, socijaldemokrate Peer-a Steinbrück-a. I u TV duelu, ali i u nastupima širom zemlje, Steinbrück “proziva” crno-žutu koaliciju za letargiju koja je zemlju dovela u stanje “pomanjkanja šećera u krvi”.

Na sjednici Bundestaga, u utorak, 17.septembra, Steinbrück je Merkelovoj direktno prebacio da je “zemlji dala tabletu za smirenje”.

“Vaš umorni osmjeh gospođo kancelarko, prenijeli ste i na cijelu zemlju”, dodala je šefica Zelenih Katrin Goering-Eckardt.

Hipoglikemija vladajućih je glavni moto kandidata SPD-a na izborima za novog kancelara, a sam Steinbrück ponaša se kao da pati od hiperglikemije. Često je njegovo ponašanje klaunovsko, on nasmijava ljude na predizbornim skupovima, na pitanja odgovara pomalo svađalačkim tonom, ali sa osmjehom.

Peter Steinbrück
Peter Steinbrück
Sve do pojave Peer-a Steinbrück-a, Nijemci su mislili da je vrhunac neozbiljnog ponašanja jednog kandidata za kancelara čuvena rečenica Gerharda Schrödera:

“Ili mi odmah donesite jedno pivo, ili ću sad poludjeti od ovih izbora”.

Peer (ili kako ga zovu njegovi sljedbenici meine Peerle, što na njemačkom znači “moj biser”) preskočio je zid, pokazavši na naslovnoj stranici Magazina Suedeutsche Zeitung srednji prst.

I prije nego je magazin stigao do čitalaca ovoga petka, ustalasala se politička scena, sociolozi se zabrinuli, analitičari zapitali - pa smije li on učiniti takvo nešto? Polovina od 20.000 anketiranih Nijemaca smatra da je kandidat Socijaldemokrata dokazao hrabrost.

Fotografija se proširila Twitterom čak do Australije. Kao da je srednji prst pokrenuo naciju, koliko god to neumjesno zvučalo. Na pitanja: šta je mislio Steinbrück kad je pokazao srednji prst, te je li razumno tako se predstaviti kad si u utrci za kancelara, odgovori će stići u nedjelju, 22.septembra.

Za sada je pokazivanjem srednjeg prsta Peer uspio “razigrati” socijalne mreže širom svijeta koje od ove fotografije rade različite foto-montaže, s raznim političarima, uključujući i američkog predsjenika Baracka Obamu. Oni koji gestu podržavaju tvrde da je znakovit odgovor na nedostatak sadržaja kojeg nudi Merkelova.

U svoju odbranu, Peer Steinbrück, u intervjuu za televizijski kanal N24, kaže kako je “prst” bio odgovor na provokativno pitanje Suedeutsche Zeitunga o tome “kako komentira nadimke koje je dobio u kampanji, poput Peer-problem ili Peerlusconi”

Slučajno ili ne, tek ove godine se dosta Nijemaca žali na izbor - niti jedan kandidat im nije znatno bolji od onog drugog.

Pedesetdevetogodišnja fizičarka od 2000. godine je na čelu Kršćansko-demokratske unije, a od 2005.godine premijerka. Iako je već duže vrijeme crno-žuta koalicija na udaru kritike, Angela Merkel je u narodu vrlo popularna.

Caramba Diaby
Caramba Diaby
Peer Steinbrück (66 godina) već je bio predsjednik vlade Sjeverne Rajne-Vestfalije, savezni ministar financija i zamjenik šefa SPD-a. Ovaj šahista-amater, rođen u Hamburgu, želi na mjestu kancelara zamijeniti Angelu Merkel.

Dvoje takmaca za Bundesrat pali su u svjetskim medijima u sjenu jednog drugog kandidata na saveznim izborima. Njegovo je ime Caramba Diaby i socijaldemokratski je pulen u utrci za zastupnika Bundestaga iz grada Halle. Bude li izabran, biće to prvi crni parlamentarac u istoriji njemačke politike.

Rođen 1961.godine u Senegalu, stigao je u Halle 1986.godine na studije u tadašnji DDR. Diplomirao je hemiju i geoekologiju. Trenutno radi kao referent u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku pokrajine Sachsen-Anhalt.

Popularan je u svom gradu, u predizbornoj kampanji često ga se moglo vidjeti kako poslužuje mušterije u poslastičarnici u samom centru Halle-a. Ima mnogo pristalica, a podržavaju ga intelektualci i umjetnici iz njegove okoline. Zajedno sa svima njima aktivan je borac za integraciju stranaca u njemačko društvo.
XS
SM
MD
LG