Dostupni linkovi

Merkel i Hollande se sastali sa Putinom


Hollande i Merkel u Moskvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Njemačka kancelaraka Angela Merkel i franacuski predsjednik Francoise Hollande u Moskvi u petak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu predstavljaju novu mirovnu incijativu za Ukrajinu. Istovremeno je privremeno humanitarno primirje dogovoreno oko poprišta žestokih borbi posljednjih dana, istočnog grada Debalceva.

Angela Merkel i Francoise Hollande plan su prethodno, u četvrtak, predstavili ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku u Kijevu.

Njih dvoje su posjetili u četvrtak Kijev, a u petak Moskvu, vršeći najveći pritisak do sada za obustavu intenziviranog sukoba na istoku Ukrajine, u kojem je prema posljednjim zvaničnim podacima od aprila prošle godine poginulo više od 5.350 ljudi.

Detalji plana su nepoznati, izuzimajući samu objavu francuskog predsjednika prije polaska da se zasniva na „teritorijalnom integritetu Ukrajine“.

Porošenko je nakon susreta sa evropskim liderima u Kijevu u četvrtak popodne izavio da “rastu nade za obustavu vatre”.

Ponovio je značaj primjene sporazuma o prekidu vatre postignutog u Minsku 5. septembra.

Plan iz Minska je veoma jednostavan: momentalni prekid vatre, puštanje svih talaca, zatvranje granice ili obnova međunarodno priznatih granica Ukrajine, povlačenje svih stranih trupa sa ukrajinske teritorije, uspostavljanje veoma važnog procesa političke regulacije izborima, izborima za loklane vlasti prema ukrajinskim zakonima na teritoriji Donjecka i Luganjska“, podsjetio je na uslove Porošenko.

Uoči puta u Moskvu Merkel je na press konferenciji u Berlinu rekla da su ona Hollande uvjereni da ne može biti vojnog rješenja ovog konflikta.

"Mi takođe znamo da ostaje otvoreno pitanje hoćemo li uspjeti da dogovorimo prekid vatre kroz ove razgovore. Ne znamo hoće li ovo danas biti uspješno ili će zahtijevati nastavak prazgovora. Ne znamo hoće li današnji razgovori u Moskvi biti duži ili kraći, niti hoće li biti posljednji" rekla je Merkel, dodajući da je ovdje "u pitanju mir i očuvanje mirnog poretka u Evropi".

"Takođe je u pitanju slobodno samoopredjeljenje ljudi koji su dio tog evropskog mirovnog poretka i mi činimo ono za što vjerujemo da je naša obaveza u ovom vremenu, konkretno, pokušavamo da učinimo sve što je u našoj moći da okončamo krvoproliće" saopštila je njemačka kancelarka.

Ukrajinske vlasti i proruski pobunjenici dogovorili su kratko humanitarno primirje oko istočnog grada Debaceva, kojim će se omogućiti evakuacija civila iz grada oko kojeg se danima vode borbe.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine, Vjačeslav Abroskin objavio je da će primirje trajati od 10 do pet sati po lokalnom vremnu i da su autobusi sa civilima već napustili Debalcevo.

Prethodno je Reuters izvjestio da su desetine praznih autobusa u pratnji posmatrača OEBS-a ušli u grad.

Prema riječima svjedoka sa lica mjesta, borbe su obustavljene. Debalcevo se nalazi u uskom pojasu regiona Donjeck kojeg kontrolišu vladine trupe i u sredini tertorije koju su okupirali pobunjeniuci.

Ukrajinska vojska je u petak saopštila da su u posljednja 24 sata proruski pobunjenici izveli 104 napada na razne pozicije na istoku Ukrajine, ubivši pri tom jednog ukrajinskog vojnika dok su ranjena dvadesetpetorica njih.

Ukrajinska kriza dominiraće i Konferencijom o bezbjednosti koja je u petak počela u Minhenu i na kojoj su se okupile desetine svjetskih lidera i ministara, glavnokomadujući NATO snaga, kao i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Pogledajte komentare (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG