Dostupni linkovi

Merkel i Cameron u Londonu: Susret boksača srednjelake kategorije


Angela Merkel, 7. januar 2015.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u Londonu razgovara s britanskim premijerom Davidom Cameronom. "Ako bi ovo dvoje lidera bili boksači, onda bi to bio susret teškaša sa srednjelakom kategorijom", ocjenjuje u srijedu list Guardian, stavljajući pri tome britanskog premijera u nižu kategoriju.

Razlika između dvoje predsjednika Vlade nije, nažalost, samo odraz snage i veličine dvije zemlje. To je i mjera ugleda tih dvoje političara.

Merkel karakterizira postojanost, oprezno razmišljanje o problemima, čvrsta kontrola njezine stranke, njena nevoljkost da reaguje sve dok nije sigurna da je odluka ispravna.

S druge strane stoji potpuno oprečni Cameron. On ima šarma i određenu pristojnost, ali isuviše lako mijenja kurs, povodeći se za zahtjevima stranke, ali i za onim vanjskim.

Te Cameronove karakterne osobine dovele su ga u poziciju da zauzme negativan stav prema imigracijama i evropskom projektu. A to pak Britaniju vodi u izolaciju, smanjene njena utjecaja u Evropi, pa čak i napuštanje Unije. Želio to Cameron lično ili ne.

Zato se spekulira da britanski premijer od londonskog susreta s Angelom Merkel očekuje pomoć njemačke kancelarke. Od njene Vlade da podrži njegove zahtjeve za promjenama evropskog ugovora, što bi mu omogućilo da pred svoju stranku, ali i pred glasače Nezavisne partije izađ e s nekim novim ponudama o kontroli imigracije.

David Cameron
David Cameron

David Cameron nije lično zainteresiran za ove probleme, ali ih mora rješavati ako želi ostati na vlasti - a želi.

Nasuprot njemu, koji traži ustupke za ličnu političku promociju, Angela Merkel čvrsto i beskompromisno se bori protiv antislamskih demonstracija na istoku Njemačke što je, takođe, tema koja se tiče imigracija. S moralne tačke gledišta njih dvoje zauzimaju suprotne pozicije.

Osim toga, njemačka kancelarka ima prepunu fasciklu evropskih problema, pa joj Britanija nije u vrhu interesovanja. Generalno joj je mnogo važnije suočavanje s mogućom novom dužničkom krizom na jugu Unije, posebno s već poslovično problematičnom Grčkom, koju očekuje promjena vlasti.

Prije britanskih stoje još i problemi sa starim partnerom - Francuskom, da se ne pominje Rusija i ukrajinska kriza. Za utjehu, barem oko toga, Britanija i Njemačka stoje na istoj strani.

Angela Merkel najjači je i najvažniji evropski lider, ali nije idealna. Dok kod svoje kuće vlada kao socijaldemokrata, vani se više postavlja kao neoliberalni jastreb. Probleme u zemlji ona rješava tako da uglavnom šuti, ali pusti parlamentarce da se međusobno svađaju i dođu do rješenja.

No, u širim pitanjima vanjske politike, njeno je ponašanje potpuno suprotno. Način na koji je tretirala problem Vladimira Putina jasno pokazuje uzlaznu liniju učenja. Ona nije samo škrta na riječima, nego zna i znakovito šutjeti. Dobro bi bilo kada bi se na taj način postavila i prema krizi eurozone.

List Guardian u srijedu navodi da je Merkel, za razliku od Camerona, barem u poziciji da to može, ako bude htjela. David Cameron nije tip koji rješava probleme. Prije će biti da je sve bliži još jednom problemu Merkelove kojeg treba riješiti.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG