Dostupni linkovi

Merkel: Budućnost Evrope važna za Njemačku


Angela Merkel
Angela Merkel
Angela Merkel izjavila je kako će parlamentarni izbori iduće godine u Njemačkoj, ujedno biti i glasanje o budućnosti Evrope. Kancelarka sebe i dalje vidi na čelu Kršćanske demokratske unije, a ponudu predsjednika Joachima Gaucka da joj pomogne, sa zahvalnošću je odbila. U Ljetnom intervjuu na drugom programu njemačke televizije (ZDF), Angela Merkel najviše je brige iskazala u vezi s predstojećim glasanjem o španskom paketu pomoći.

U tradicionalnom Ljetnom razgovoru na ZDF-u, kancelarka Njemačke usko je povezala glasanje za Bundestag sa pitanjem opstanka EU.

“Jako je važno da u predizbornoj kampanji odgovorimo na pitanja: Šta je to Evropa i kakvu viziju mi imamo prema Evropi”, kazala je Merkel koja je ponovila da sebe vidi na čelu CDU-CSU koalicije.

Na pitanje hoće li se ponovno kandidovati, kazala je: “To sam već rekla i ne moram ponavljati”.

Angela Merkel još je u novembru 2011.godine vrlo jasno kazala da će se ponovno natjecati za najvišu instancu vlasti u Njemačkoj. S osmjehom je dodala kako joj je jako zabavno biti kancelarka.

Ona je naglasila da će njena koalicija kroz predizbornu kampanju stalno insistirati na ostajanju na kursu za poboljšanje života i socijalnih uvjeta, ali i prihvatiti sve izazove koje treba riješiti: od demografskih promjena, preko integracije useljenika do migranata.

U svemu tome Merkelova Evropsku uniju vidi samo kao prednost.

"Bez Evrope, mi ne možemo zastupati naše vrijednosti, ideje, ideale ...”, naglasila je.
Jedan od protesta u Španiji protiv mjera štednje
Jedan od protesta u Španiji protiv mjera štednje

Na opasku kako to košta, kao na primjer milijarde pomoći Atini, Angela Merkel je uzvratila kako je “obavezujuća snaga sporazuma jedna od najvećih vrijednosti”.

Na pitanje hoće li Grčka, ako to bude potrebno, biti isključena iz eurozone, Merkelica je izbjegla odgovor objašnjenjem kako ona “iščekuje izvještaj trojke (ekspereta Evropske komisije i Evropske banke) o tome da li Grčka striktno provodi mjere štednje”. Tek nakon toga može se donijeti neka odluka, kazala je Merkel.

I dok je budućnost Grčke još neizvjesna, pojavilo se novo “dijete” o kojem se treba postarati. U četvrtak (19. jula) Budestag će glasati o hitnoj pomoći španskim bankama, a kancelarka očekuje otpor, čak i u sopstvenim redovima, zbog čega je jako oprezna. No u razgovoru za ZDF televiziju ona je samouvjereno izjavila kako “dobija većinu uvijek kad je to potrebno”.

Ponudu predsjednika Joachima Gaucka da joj pomogne prilikom tumačenja njene evropske politike, Merkel je primila vrlo suzdržano.

“Svako od nas ima svoju funkciju, a to je moj posao”, kazala je.

Njemačka se kancelarka u Ljetnjem intervjuu nije žalila na “nedostatak zadataka”. Dapače, Merkelova kaže kako im svima Evropa sve uzima.

“Posljednjih mjeseci bilo je više događaja nego predhodnih godina”, ustvrdila je Angela Merkel i dodala kako su Nijemci jako dobro reagirali na početak krize “držeći se zajedno, ruku pod ruku u teškim trenucima”.
XS
SM
MD
LG