Dostupni linkovi

Mening osuđen za špijunažu, Asanž kritikuje presudu


U.S. -- Army Pfc. Bradley Manning (L) is escorted into court in Fort Meade, Maryland, July 25, 2013
Američki vojnik Bradley Manning kriv je špijunažu, ali je oslobođen optužbe za “pomaganje neprijatelju”, tj. WikiLeaksu nakon što je objavio tajne dokumente o američkim vojnim operacijama u Iraku i Avganistanu. Julian Assange, osnivač WikiLeaksa, iz ambasade Ekvadora je pak poručio da neće mirovati dok Manning ne bude na slobodi.

Američki vojni sud osudio je vojnika Bradley Manninga za višestruku špijunažu, prevaru i krađu, ali je oslobođen najteže optužbe “za pomaganje neprijatelju”, sa kojom je ovaj 25-godišnjak bio suočen. Izricanje kazne predviđeno je za srijedu, a za navedena krvična djela, njih ukupno 19 mogao bi biti kažnjen između 130 i 140 godina zatvora.

Prvi čovjek WikiLeaksa, Julian Assanage, je iz ambsade Ekvadora u Londonu, u kojoj se nalazi već godinu, bježeći od izručenja Švedskoj gdje je osumnjičen za silovanje, ovako objelodanio presudu američkom vojniku:

“Bradley Manning, zviždač, osuđen je u vojnom sudu u Fort Madeu za 19 krivičnih djela. U njih spada i davanje informacija medijima uključujući i WikiLeaks. Među ta krivična djela ubraja se i pet najkontroverznijih, onih za špijunažu”.

Julian Assange
Julian Assange
Manning je WikiLeaksu i Julianu Assangeu proslijedio 2010. godine, više od 700.000 povjerljivih dokumenta SAD, među njima više od 470.000 izvještaja iz Iraka i Avganistana, te 250.000 povjerljive diplomatske pošte, kao i ostalog tajnog materijala uključujući i video zapise. WikiLeaks je ova dokumenta potom stavio na online ili proslijedio na objavljivanje svjetskim medijima.

Vojni sud u Fort Meadeu, u američkoj saveznoj državi Merilend, otvoren je početkom juna, a tokom procesa su tužioci tvrdili da je objavljivanje tajnih dokumenata ugrozilo američku bezbjednost i živote američkih obavještajaca i diplomata u inostranstvu.

Major iz tužilaštva Fein izjavio je da su neki od dokumenata čak mogli doći u ruke Osame bin Ladena i da je to Manning morao znati.

Assange pak kaže da ovo nikada nije bilo fer suđenje i da je Bradley Manning svojim činom otkrio ratne zločine, izazvao revoluciju i proizveo demokratske reforme.

“On je u suštinskom smislu zviždač. Ovo je prva presuda za špijunažu protiv zviždača u SAD, i to je opasan presedan i primjer ekstremizma kada je riječ o nacionalnoj sigurnosti. To je kratkovida presuda koja se ne može tolerisati i ona mora biti oborena. Ne može se prenošenje istinite informacije u javnost nazivati špijunažom", izjavio je Assange.

WikiLeaks neće mirovati dok Manning ne bude na slobodi, poručio je Assange.

Sam vojnik Bradley Manning je na suđenju priznao da je proslijedio dokumente, ali je odbacio krivicu za pomaganje neprijatelju. Tvrdio je da je ukrao povjerljive spise i proslijedio ih da bi potakao raspravu o američkoj vanjskoj politici.

Iako je izricanje kazne zakazano za srijedu rano po američkom vremenu, proces bi mogao potrajati jer je objema stranama dopušteno pozivanje svjedoka, javlja BBC.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG