Dostupni linkovi

Ambasada SAD-a i OHR osudili prijetnje osoblju Memorijalnog centra Srebrenica


Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy u Potočarima, Srebrenica, juli 2023.
Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy u Potočarima, Srebrenica, juli 2023.

Sjedinjene Američke Države osuđuju prijetnje i djela zastrašivanja protiv Memorijalnog centra Srebrenica i njegovog osoblja u vezi s njihovim radom na godišnjem "Izvješću o poricanju genocida u Srebrenici", saopćeno je iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

"Pozivamo nadležne institucije da temeljito istraže ove prijetnje i procesuiraju počinitelje. Snažno osuđujemo negiranje genocida, kao i iskrivljeno i nepošteno prikazivanje povijesti. I jednog i drugog u današnjoj Bosni i Hercegovini ima previše. Priznavanje i prihvaćanje činjenica vezanih uz genocid i ratne zločine počinjene tijekom rata 1992.-1995. ključni su prvi korak prema pomirenju", poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković upozorili su na prijetnje i zastrašivanja osoba koje su sudjelovale u izradi Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici.

Suljagić je na društvenoj mreži X, ranije Twitter, upozorio da se "kroz pojedine medije u bh. entitetu RS-u stavlja meta na čelo ljudima".

"Nakon što je Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici objavljen u 372 medijska izvještaja u cijelom regionu jučer, danas kreće odmazda. Kroz režimske medije u RS-u se stavlja meta na čelo ljudima koji su uključeni u izradu Izvještaja. Riječ je o napadu na pojedince bez presedana", kazao je Suljagić.

Iz Ambasade SAD-a su podcrtali da odgovornost leži na BiH kao cjelini, a ne samo na jednoj etničkoj skupini.

"Veličanje ratnih zločinaca bez obzira na njihovu etničku pripadnost kao i nastojanja da se osuđeni ratni zločinci rehabilitiraju ili minimiziraju njihove zločine razdire strukturu društva u zemlji raspirujući mržnju i netoleranciju. Ove radnje potkopavaju napore da se izgradi Bosna i Hercegovina u kojoj svi njeni građani uživaju miran i prosperitetan život", poručili su iz Ambasade.

OHR: Izmjene Krivičnog zakona bit će primijenjene

Ured Visokog predstavnika u BiH (OHR) pozvao je nadležne organe za provođenje zakona i pravosudne institucije da temeljito istraže prijetnje i pokušaje zastrašivanja usmjerene ka uposlenicima Memorijalnog centra Srebrenica.

Kako je saopćio OHR u poruci na mreži X, nikakve prijetnje niti pokušaji zastrašivanja ne mogu izmijeniti činjenice o genocidu u Srebrenici i patnjama žrtava genocida i njihovih najmilijih.

"Negiranje i iskrivljavanje tih činjenica je neprihvatljivo i sramotno. Rad Memorijalnog centra na čuvanju sjećanja na žrtve genocida, skupa sa prihvatanjem utvrđenih činjenica o srebreničkom genocidu i ratnim zločinima počinjenim u BiH, od suštinskog je značaja za pomirenje u bh. društvu. Pomirenje dolazi sa prihvatanjem istine", naveo je OHR.

Pozvao je sve da se suzdrže od zapaljive retorike ili postupaka koji ne doprinose miru i pomirenju te izgradnji mirne i prosperitetne budućnosti za sve u Bosni i Hercegovini.

"Izmjene Krivičnog zakona BiH koje je donio moj prethodnik Valentin Inzko ostaju na snazi i bit će primijenjene", saopćio je visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt.

Negiranje genocida i presuda Haškog i domaćih sudova u vezi s ratnim zločinima je krivično djelo u Bosni i Hercegovini.

Ovo je izmjenama Krivičnog zakona BiH omogućio bivši šef OHR-a Valentin Inzko u julu 2021.

[RSE/Video, 11. juli | U Memorijalnom centru Potočari ukopano je još 30 žrtava genocida nad Bošnjacima, koji su u julu 1995. godine počinile snage Vojske Republike Srpske]

'Rukama kojim nosi svoje najmilije, nek nosi i duše naših nevinih žrtava': Ukopano trideset žrtava genocida u Srebrenici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

XS
SM
MD
LG