Dostupni linkovi

Memorandum sa SAD: Pomoć Srbiji u digitalizaciji


Sa potpisivanja memoranduma, Beograd, 10. oktobar 2012.
Sa potpisivanja memoranduma, Beograd, 10. oktobar 2012.
Predstavnici vlada Srbije i SAD potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, kojim se definiše buduća saradnja dve zemlje u toj oblasti, a prvi prioriteti će biti pomoć SAD u digitilizaciji Srbije, uvođenju elektronske uprave i daljem razvoju informacionog društva.

„Nadam se da ćemo uskoro doći i do memoranduma o političkom razumevanju između Srbije i SAD“, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić, nakon što je stavio potpis na Memorandum o razumevanju u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija srpske i američke vlade.

U međuvremenu, potpisani memorandum, na kome se radilo punu godinu, trebalo bi da pomogne razvoj IT sektora u Srbiji, kroz bližu saradnju dve vlade, ali i kompanija. Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi, ukazao je da sporazum svakako predstavlja veliki korak u bilateralnoj saradnji, te da da podrazumeva mnogo polja u kojima se ta saradnja može ojačati.

„Razmena mišljenja vezanih za transparentnost u raznim procesima u ovom polju, slobodan protok informacija, kao i vladavinu prava i poštovanje zakona. Želimo, takođe, i da proširimo saradnju između američkih i srpskih kompanija koje se bave informacionim tehnologijama i komunikacijama, kako bi smo pomogli u projektima iz te oblasti, naročito u završetku projekta prelaska sa analogne na digitalnu tehnologiju, a zatim i na proširenju širokopojasne mreže u Srbiji“, rekao je ambasador SAD.

Sa potpisivanja memoranduma, Beograd, 10. oktobar 2012.
Sa potpisivanja memoranduma, Beograd, 10. oktobar 2012.
Prvi benefit memoranduma će, što se Srbije tiče, upravo biti pomoć SAD u digitilizaciji. Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, podsetio je da se Srbija obavezala sda će taj proces biti završen u naredne tri godine

„Mi smo, naime, preuzeli obavezu da do 2015. godine izvršimo prelaz na digitalno emitovanje TV signala i Srbija će tu obavezeu i ispuniti. Očekujemo u tom pogledu punu pomoć i angažovanje SAD. Druga oblast je uvođenje elektronske uprave, proces koji je započeo u Srbiji, koji se nastavlja i je od velikog interesa za reformu državne uprave i administracije, ali i za građane i privredu zbog značajnog pojednostavljenja, pojeftinjenja procedura i olakšavanja života građana Srbije“, rekao je Ljajić

Razvoj informacionog društva pomoći će i u radu države, koja, prema rečima premijera i ministra policije Ivice Dačića, pokušava da isprati trendove tehnoloških rešenja uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u zemlji, a što kako kaže, ne ide lako.

„Značajni rezultati se očekuju u projektima koji se uvode, a najaktuelniji su u domenu kontrole prelaska državne granice, implementacije novog zakona o bezbednosti saobraćaja, sistema za upravljanje u vandrednim situacijama „112“ i drugih tehnoloških rešenja“, kaže Dačić

Memorandum će, kako očekuju predstavnici i srpske i američke vlasti, povećati investicije američkih kompanija iz rastuće oblasti IT tehnologija, što bi trebalo da poveća i zapošljavanje mladih stručnjaka iz Srbije.

Istovremeno, ono čemu se nadaju kompanije za razvoj softvera, pre svih Majkrosoft, jeste da će Sporazum uticati na suzbijanje piraterije, koja u Srbiji i dalje ima veoma visoku stopu, a koja, čega je svestan i premijer Dačić, mora da se snizi i dovede u okvire kakvi funkcionišu u pravno – uređenim državama.
XS
SM
MD
LG