Dostupni linkovi

"Trenuci odluke" - George W.Busha


Knjiga bivšeg američkog predsednika Džordž Buš "Trenuci istine", u jednoj knjižari u Vašingtonu, 09. novembar 2010.
Nakon dvije godine pauze bivši predsjednik SAD-a George W.Bush ponovo je prisutan u javnosti sa svojom novom knjigom memoara u kojoj opravdava neke od najkontroverzijnih odluka koje je donio dok je bio u Bijeloj kući.

Knjiga se zove “Trenuci odluke”, ima oko 500 stranica i objašnjava uvjete u kojima je donio 14 ključnih odluka svog osmogodišnjeg predsjedničkog mandata, prije svih misli se na rat u Iraku.
Svaki put, kad pomisli na neuspjeli pokušaj nalaženja oružja za masovno uništenje u Iraku, osjeća bolesnim - napisao je Bush

U intervjuu za američku televiziju NBC, izjavio je da se svaki put, kad pomisli na neuspjeli pokušaj nalaženja oružja za masovno uništenje u Iraku, osjeća bolesnim.

Da podsjetimo, postojanje tog oružja je bio glavni razlog početka rata 2003.godine. Ipak, na direktno pitanje novinara da li je razmišljao o tome da se izvini za rat Bush je rekao: “Ako bih se izvinio onda bi u stvari rekao da je odluka bila pogrešna. A ja ne vjerujem da je odluka bila pogrešna.”

Bush je ponovio da je rat oslobodio svijet iračkog predsjednika Saddama Husseina i otvorio puteve slobode za 25 milijuna Iračana.

U intervjuu je bivši predsjednik SAD-a, takođe branio razne oblike torture nad optuženima za terorizam, tvrdeći da je to spriječilo neke planirane terorističke napade

“Ja sam dakle rekao našem timu –Da li su ti metodi legalni? Rekli su - da, jesu. Onda sam rekao - upotrijebite ih. A vama kažem upotreba tih metoda spasila je živote", rekao je Bush

U knjizi Bush potvrđuje da je naredio Pentagonu da pripremi planove za napad na iranska nuklearna postrojenja. Kao što je poznato SAD i ostale svjetske sile sumnjaju da Iran razvija nuklearno oružje što Teheran demantira.
Bivši američki predsednik Džordž V. Buš maše prilikom potpisivanja svoje nove knjige memoare "Trenuci odluke", 09. novembar 2010.

Britanski dnevnik Guardian, koji je imao kopiju Bushovih memoara prije objavljivanja tvrdi da bivši predsjednik u knjizi piše i o podjelama njegovih savjetnika oko napada na Iran.

Neki su naime tvrdili da će to pomoći opoziciji u Iranu dok su drugi smatrali da će time samo pojačati iranski patriotizam.

Bush takođe otkriva da je ozbiljno razmatrao, ali ipak odbio, zahtjev Izraela da bombarduje ili na drugi način uništi nuklearno postrojenje u Siriji.
Kada su amerikanci to odbili Izrael je zračnim napadom to sam uradio.

Što se tiče unutarnje politike Bush priznaje da je napravio veliku grešku kada je preletio područje New Orleansa poplavljeno i uništeno nakon hurikana Katrina. Morao ga je osobno posjetiti.

Ovaj primjer je kasnije doveo do optužbe muzičke zvijezde Kanye West, da Bush u stvari ne brine o amerikacima crne boje kože, na što je on ljutito reagirao.

“On me nazvao rasistom. Znate, jedno je kad kažete ne dopada mi se način na koji on obavlja svoju dužnost, ali je sasvim drugo kad za nekog kažete da je rasista. To naravno nije tačno. I to je bio jedan od najneugodnijih trenutaka mog predsjedničkog života", kaže Bush.

Bivši predsjednik govorio je i o ekonomskoj krizi, priznajući da je pogrešno procijenio njenu dubinu za vrijeme njegovih posljednjih mjeseci u Bijeloj kući i da se tada nadao da će izbjeći recesiju. Bilo je to vrijeme neposredno “ kada se kuća od karata počela rušiti.”

Izdavači očekuju veliku prodaju, to je razlog to je prvo izdanje štampano u 1,5 miljuna primjeraka. U nekoliko sljedećih mjeseci knizi predsjednika Busha će se na policama knjižara pridružiti još dvije – jedna bivšeg ministra odbrane Donalda Ramsfelda a druga, bivšeg podpredsjednika Dicka Cheneya.
XS
SM
MD
LG