Dostupni linkovi

Najveći milimetarski teleskop za pogled u zvijezde


Ilustracija
Ilustracija
Priredio: Rinko Golubović

Meksiko planira da krajem godine pusti u rad najveći teleskop u svijetu i koji je postavljen na 4.580 metara visine, na vrhu ugašenog vulkana Sijera Negra u planinskom masivu države Puebla.

Antena ovog teleskopa, nazvanog "veliki milimetarski teleskop"(GTM), najvećeg te vrste u svijetu, prečnika je 50 metara.

Izgradnja je počela prije 12 godina na visini 4.580 metara, a ovaj teleskop bi trebalo da omogući "fundamentalna otkrića o stvaranju i razvoju udaljenih galaksija i zvijezda, te o porijeklu samog svemira".

"Teleskop će biti u funkciji krajem 2010. godine", potvrdio je za AFP Raul Muhika, jedan od istraživača koji je radio na ovoj zajedničkom projektu u kome su učestvovali naučnici iz Instituta za astrofiziku, optiku i elektroniku u Meksiku (INAOE) i sa Američkog univerziteta u Masačusetsu.

Uskoro novi rekordi

Veliki milimetarski teleskop premašio je po visini i veličini sve teleskope ove vrste.

Projekat je koštao 115 miliona dolara, a 75 odsto je finansirao Institut za astrofiziku, optiku i elektroniku u Meksiku, a 25 odsto SAD.

"Vrijeme korišćenja teleskopa biće podijeljeno po istoj proporciji", izjavio je direktor INAOE Joze Guikard.

Kao što samo ime ukazuje, teleskop će prikupljati radiotalase milimetarskih talasnih dužina, što će omogućiti da se posmatraju objekti koje inače prekriva međuzvjezdana prašina (a koja ne upija radiotalase u tom dijelu elektromagnetnog spektra).

"Proučavaćemo formacije unutar i izvan solarnog sistema na udaljenosti od 14 000 svjetlosnih godina. Moći ćemo da upoznamo udaljene galaksije, planete, njihovo nastajanje i raspadanje",
izjavio je Raul Muhika.

Međutim, GTM neće dugo držati rekord, jer novi najveći milimetarski teleskom na svijetu, koji će pratiti talase od 0,35 i 10 milimetara trebalo bi da bude u funkciji 2012. godine u pustinji Atakama u Čileu, na 5 000 metara visine.

U projektu učestvuju Evropa, Japan, SAD i Čile.
XS
SM
MD
LG