Dostupni linkovi

Meksiko pogodio najjači zemljotres za 100 godina


Meksiku sa istočne strane obale prijeti uragan Katia
Meksiku sa istočne strane obale prijeti uragan Katia

Meksiko je pogodio razarajući zemljotres jačine 8.1 po Rihteru, najjači u posljednjih 100 godina. Stradalo je najmanje šesnaest osoba, a izdato je i upozorenje za cunami u Meksiku, Gvatemali, El Salvadoru, te za Kostariku, Nikaragvu, Panamu i Honduras.

Predsjednik Meksika, Enrique Pena Nieto, opisao je zemljotres koji je pogodio južnu obalu Pacifika kao najjači u stoljeću.

„Do prije nekoliko minuta procjena je bila da je magnituda zemljotresa bila 8.4. U novoj procjeni je pak saopšteno da je zemljotres imao jačinu 8.2. To ga čini najsnažnijim zabilježenim u našoj zemlji u posljednjih 100 godina“, rekao je meksički predsjednik.

„Nažalost, već smo dobili izvještaje o izgubljenim ljudskim životima i materijalnoj šteti koju ne možemo procijeniti. To ćemo učiniti u satima i danima koji slijede dok sagledamo svu štetu od potresa. Želio bih da vas izvjestim da prema preliminarnim podacima imamo pet žrtava - dvoje u Tabasku u troje u Čiapasu“, saopštio je Nieto.

U međuvremenu je objavljeno da je zabilježena i jedna žrtva u Gvatamali.

Meksički je predsjednik rekao i da je 50 miliona Meksikanaca osjetilo snažno podrhtavanje tla. Zemljotres se osjetio i u glavnom gradu Meksiko sitiju, gdje su se zgrade tresle a građani su u panici bježali na ulice. Podrahtavanje tla u Mekisko sitiju udaljenom oko 1.000 kilometra od epicentra na jugozapadu u Pacifiku, bilo je izuzetno snažno. Dubina zemljotresa bila je 70 kilometara.

50 miliona Meksikanaca osjetilo je snažno podrhtavanje tla
50 miliona Meksikanaca osjetilo je snažno podrhtavanje tla

Ozbiljna šteta zabilježena je na jugu Meksika i u zapadnoj Gvatemali.

Predsjendik Gvatemale, Jimmy Morales je na nacionalnoj televiziji i Twitteru apelovao na građane da ostanu mirni

„Imamo izvještaje o jednom smrtnom slučaju, iako još uvjek nemamo precizne detalje“, reako je Morales prenosi AP.

Društvene mreže su pokazale snimke potpuno srušenih zgrada na više mjesta, a kompletan kompleks gradskih zgrada u Jukatanu potpuno je sravnjen sa zemljom.

Pacifički centar za upozorenje od cunamija saopštio je da su talasi dostigli visnu iznad tri metra i da je moguće da će pogoditi meksičku obalu. U državi Čiapas naređena je evakuacija.

BBC podsjeća da je zemjotres magnitude 8.1 pogodio 1985., blizinu Meksiko sitija i da je tada zabilježeno na hiljade žrtava.

Nakon današnjeg zemljotresa koji je prema Ministarstvu unutrašnjih poslova Meksika imao magnitutu 8.4, zabilježeno je još 10 naknadnih podrhtavnja tla „afteshoocks“, na meksičkoj obali u blizini grada Peredona. Predsjednik Pena Nieto je upozorio da bi se još naknadnog podrhtavanja tla moglo očekivati.

Takođe je rekao da je rafinerija nafte na južnoj bali Salina Cruz privremeno suspendovana. Škole su takođe zatvorene u 11 meksičkih država. Na mnogim mjestima su zabilježeni nestanci električne energije.

Bolnica Viljahermosa zbog zemljotresa pod otvorenim nebom
Bolnica Viljahermosa zbog zemljotresa pod otvorenim nebom

Meksiku pak sa istočne strane obale prijeti uragan Katia. Riječ je o uraganu kategorije 1 jačine vjetra oko 140 kilometara na sat, a ide prema jugoistočnoj obali Tampiko.

Sa druge strane taj dio svijeta bori se i sa uragnom Irma, koji je do sada na Karibima odnio najmanje 13 ljudskih života. Trenutno je udario na Haiti i Panamu.

Irma koja ima kategoriju 5 i najjači je do sada zabilježni uragan danas bi trebalo bi da stigne i do Kube a očekuje se da će Floridu pogoditi do 10. septembra, zbog čega je počela evakuacija te američke savezne države.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG