Dostupni linkovi

Predsednik Meksika će tražiti od Bidena da razmotri slučaj Assangea


Britanska ministarka unutrašnjih poslova odobrila je u petak izručenje osnivača Vikiliksa Sjedinjenim Državama kako bi se suočio sa optužbama
Britanska ministarka unutrašnjih poslova odobrila je u petak izručenje osnivača Vikiliksa Sjedinjenim Državama kako bi se suočio sa optužbama

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je u utorak da će zamoliti predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena da se pozabavi slučajem osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je u petak izručenje osnivača Vikiliksa Sjedinjenim Državama kako bi se suočio sa optužbama.

Asanžova supruga obećala je da će se boriti koristeći sve moguće pravne puteve.

„Zamoliću predsednika Bajdena da se pozabavi ovim pitanjem... humanizam mora prevladati“, rekao je Lopez Obrador na redovnoj konferenciji za novinare.

Meksiko bi mogao da "otvori svoja vrata Asanžu" ako bude oslobođen, dodao je on.

Meksički predsednik trebalo bi da se sastane sa svojim američkim kolegom u julu nakon što je preskočio nedavni Samit Amerika u Los Anđelesu u znak protesta što je Bela kuća isključila vlade Kube, Venecuele i Nikaragve sa tog događaja.

Američke vlasti traže Asanža po optužnici od 18 tačaka, uključujući optužbe za špijuniranje, koje se odnose na objavljivanje ogromnih količina poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša za koje je Vašington rekao da su doveli živote u opasnost.

Njegove pristalice kažu da je on heroj protiv establišmenta koji je žrtvovan zato što je razotkrio zločine SAD u sukobima u Avganistanu i Iraku, i da je njegovo krivično gonjenje politički motivisan napad na novinarstvo i slobodu govora.

"On je najbolji novinar našeg vremena na svetu i prema njemu su postupali veoma nepravedno, gore od kriminalca. Ovo je sramota za svet", rekao je Lopez Obrador, prenosi agencija Frans pres.

XS
SM
MD
LG