Dostupni linkovi

Mekejn zaobišao Makedoniju: Poruka da nešto nije u redu sa zemljom


Mersel Biljali: Makedoniju posećuju samo one diplomate koje trebaju podsetiti da trebamo izvršavati naše obaveze (na fotografiji: senator Džon Mekejn)
Mersel Biljali: Makedoniju posećuju samo one diplomate koje trebaju podsetiti da trebamo izvršavati naše obaveze (na fotografiji: senator Džon Mekejn)

Makedonija je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nije deo turneje američkog senatora Džona Mekejna. To što ovaj uticajni američki republikanac, raniji kandidat za predsednika Sjedinjenih Država, zaobilazi Makedoniju, je snažna diplomatska poruka, ocenjuju analitičari.

Skoro sa sigurnošću se može pretpostaviti da je savet koji je dobio senator je da zaobiđe Makedoniju u kojoj unutrašnjo-politička situacija nije rešena onako kako praktikuju demokratske zemlje kao što su SAD, kaže profesor Denko Maleski, raniji ministar spoljnih poslova. Tamo i kada nije po volji garniturа koja je pobedila na izborima, primopredaja se vrši pristojno i civilizovano, te se preuzimaju obaveze koje proizilaze iz demokratskog procesa sve u cilju da se to uradi na jedan dostojanstven način.

"To kod nas nije urađeno, što diskvalifikuje sadašnju garnituru koja sprečava demokratski proces, da bude sagovornik istaknutih ličnosti iz demokratskog sveta i mislim da je to suština problema zašto ovaj senator, koji ima snažan uticaj na spoljnu politiku SAD-a, na našu veliku žalost, neće doći u Makedoniju", navodi Maleski.

Profesor Mersel Biljali kaže da to što Mekejn ne dolazi u Makedoniju je snažna diplomatska poruka da nešto nije u redu sa ovom zemljom.

"Jedino nas posećuju one diplomate koje nas trebaju podsetiti da trebamo izvršavati naše obaveze. Taj nivo američkih diplomata se odnosi na države u kojima se stvari odvijaju relativno normalno, a mi smo daleko od normalnog. Ipak mislim da su Amerikanci zabrinuti zbog našeg stanja i verujem da će se uskoro uključiti u rešavanju problema", ističe Biljali.

U međuvremenu, američki diplomata i ekspert za Balkan Januš Bugajski, u svojoj poslednjoj analizi piše o pojačanom uticaju Rusije na region.

Prema njegovom mišljenju, Moskva otvara novi front na Balkanu sa namerom da pogorša političku krizu u Makedoniji. Cilj nije samo da se smanje šanse za ulazak Makedonije u NATO-u i EU, već da Balkan dovede u stanje konflikta, što bi ilustrovalo slabost Zapada a pojačalo uticaj Rusije, smatra Bugajski.

"Snažna diplomatija može se kombinovati sa obećanjem o konačnom ulasku Makedonije u NATO-u, bez razlike pod kojim privremenim imenom. Ovo će tražiti deblokiranje dve prepreke za napredak Makedonije - opstrukcija nove dvoetničke koalicione vlade koja ostaje posvećena državnom integritetu, kao i veto Grčke na makedonsko članstvo u NATO-u. Takvi koraci će odvratiti i pan-albanska i pan-srpska iskušenja. I što je najvažnije za SAD, smanjiće se rusko mešanje i provokacije na Balkanskom poluostrvu", piše Bugajski u svojoj analizi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG