Dostupni linkovi

Konačno usaglašen Mehanizam koordinacije u BiH


Denis Zvizdić, Željka Cvijanović i Mirko Šarović na konferenciji za medije nakon sastanka o Mehanizmu koordinacije
Denis Zvizdić, Željka Cvijanović i Mirko Šarović na konferenciji za medije nakon sastanka o Mehanizmu koordinacije

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović, na sastanku sa entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Željkom Cvijanović u Sarajevu usaglasili su u srijedu Mehanizam koordinacije.

Za Zvizdića usagalašeni tekst Mehanizma koordinacije produkt je zajedničkog rada Vijeća ministara, entitetskih premijera i svih drugih subekata koji su pomagali u tom procesu. Stvari su bile usaglašene i dogovorene prije sastanka i tu nema pobjednika niti poraženih, kaže Zvizdić.

Tekst Mehanizma korodinacije danas je u potpunosti finaliziran. Mehanizam koordinicije je jedan važan instrument koji će pomoći svim nivoima vlasti u BiH da u jednoj ubrzanoj dinamici preuzimamamo pravnu stečevinu, i realiziramo sve obaveze koje nas u narednim godinama čekaju na putu evropskih integracija. Vrlo brzo ćemo, vjerovatno na jesen, dobiti upitnik i već tada će mehanizam koordinacije biti u punoj praktičnoj primjeni”, kazao je Zvizdić.

Tekst Mehanizma koordinicije Vlada Republike Srspke usvojiće naredne sedmice. Premijerka Željka Cvijanović smatra da je Mehanizam koordincije najvažniji uslov kada se govori o interakciji raznih nivoa vlasti u BiH.

“Mislim da smo dobili jedan prijedlog Mehanizma koordinacije koji je vrlo životan. Ja ću vas podsjetiti da je ovo jedno od dva pitanja koja su kao ključna bila identifikovana prije nekoliko godina u tzv. briselskoj mapi puta. Da je bilo jednostavno riješili bi to prijedvije godine, ne bismo čekali čak tri godine.”

Fadil Novalić
Fadil Novalić

I premijer Federacije BiH Fadil Novalić bio je zadovoljana nakon sastanka. Tekst Mehanizma kordinacije, ukoliko bude pripremljen, najavljuje Novalić, Vlada Federacije BiH mogla bi da usvoji već na sjednici u četvrtak.

“Mislim da smo ovog ljeta kompletirali vrlo značaj set koji znači naš put ka Evropskoj uniji. Znate da smo SSP usvojili, potpisali MMF i sad Mehanizam koodinacije. Time smo vrlo jasno, prije svega nama samima, potvrdili kojim pravcem idemo, to je jasan evropski put.

I druga stvar- šaljemo poruku EU, kada ona sam ima problema sa izbjeglicama, Brexitom, ratovima na Bliskom i Srednjem Istoku, da smo unatoč svih kriznih situacijama, sposobni konsenzusom donijeti neke odluke”, zaključuje Novalić.

Konferencija za medije nakon dogovora o Mehanizmu koordinacije
Konferencija za medije nakon dogovora o Mehanizmu koordinacije

Mehanizam koordinacije ne može biti funkcionalan dok ga zvanično ne potvrdi Vijeće ministara BiH, a HDZ je imao mogućnost da u toj instituciji blokira donošenje bilo kakve odluke, jer prema zakonskim propisima odluku moraju podržati najmanje dva člana Vijeća ministara BiH.

Ranije su predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik su na sastanku u Istočnom Sarajevu postigli dogovor o Mehanizmu koordinacije koji je jedan od ključnih uslova da bi bh. aplikacija za članstvo u EU bila kredibilna.

S dogovorom se nije saglasio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je informisao evropske funkcionere kako je dogovor predstavnika Bošnjaka i Srba o Mehanizmu koordinacije bez uključivanja predstavnika Hrvata neprimjeren.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG