Dostupni linkovi

Postoje neslaganja, ali i pouzdano partnerstvo


Barack Obama i Dmitry Medvedev u Washingtonu 24. juna 2010
Barack Obama i Dmitry Medvedev u Washingtonu 24. juna 2010
Predsednici Rusije i SAD, Dmitrij Medvedev i Barak Obama, razgovarali su u četvrtak u Vašingtonu o poboljšanju odnosa dve zemlje.

Američki predsednik nazvao je svog ruskog kolegu "snažnim" i "pouzdanim" partnerom, spomenuvši da postoji neslaganje mišljenja između dve zemlje, naročito oko Gruzije.

Nakon susreta u Beloj kući Obama je izjavio na konferenciji za štampu u prisustvu Medvedeva da je on "snažan i pouzdan partner". "Mi se uzajamno slušamo i govorimo otvoreno", dodao je on, prenio je AFP.

Poseta Medvedeva SAD-u je u funkciji razvoja ekonomskih odnosa posle spektakularnog zatopljenja odnosa između Vašingtona i Moskve u oblasti diplomatije i nuklearnog razoružanja.

Odnosi između dve zemlje su se pogoršali kada je Rusija u ljeto 2008. godine izvela invaziju na Gruziju.

Ovaj susret bio je sedmi po redu otkako je Obama preuzeo funkciju pre 17 meseci.

Medvedev i Obama na čizburgeru
Dvojica predsednika preskočili su protokolarne formalnosti koje su obeležavale ranije rusko-američke samite, pa su između bilateralnih razgovora i konferencije za štampu u Beloj kući, otišli na hamburger u Arlington, predgrađe Vašingtona.

Medvedev je dobio priliku da proba hamburger u "Ray's Hell Burgeru" u Arlingtonu, gde je Obama u maju 2009. vodio potpredsednika Džoa Bajdena.

Prema izvještaju novinarskog poola, Obama je naručio 'čizburger' sa lukom, zelenom salatom, paradajzom i krastavcima, te ledeni čaj, dok je Medvedev izabrao 'čizburger' sa lukom, ljutom jalapeno paprikom i gljivama, te Coca-Colu. Obama je platio račun.


Poseta Silikonskoj dolini


Inače, Medvedev je posetu SAD započeo u sredu obilaskom firmi Silikonske doline kod San Franciska, u Kaliforniji, a gde ga je dočekao Arnold Švarceneger, guverner te američke države.

Međutim, tokom obilaska Zapadne obale SAD i Silikonske doline, Medvedev po svoj prilici svesno nije želeo da se sretne sa vlasnikom jedne od
Medvedev i guverner Švarceneger
najuspešnijih američkih kompanije i ujedno i najuspešnijim predstavnikom ruske emigracije - osnivačem kompanije „Gugl“ Sergejem Brinom.

Mediji nagađaju da bi razlog mogao biti taj što se Brin u prošlosti nije laskavo izjašnjavao o Rusiji.

Iako nije naveo razloge, pomoćnik ruskog predsednika Arkadij Dvorkovič potvrdio je da se Medvedev sastaje samo sa izvršnim direktorom „Gugla" Erikom Šmitom, ali ne i sa Brinom.

Brin, inače rođeni Moskovljanin, sa roditeljima se svojevremeno iselio iz SSSR u SAD. On se do sada više puta kritički izjašnjavao o Rusiji, pa je tako jednom prilikom Rusiju okarakterisao kao zemlju ogrezlu u korupciji i kao „Nigerijom pod snegom“. Istom prilikom izrazio je čuđenje što „razbojnička družina“ kontroliše svetske isporuke energenata.

Prilikom susreta Švarcenegera i Medvedeva, guverner Kalifornije rekao je da mu je posebna čast što je prva stanica tokom posete ruskog predsednika SAD upravo Kalifornija.

"Gospodine predsedniče, dobro došli u Kaliforniju! Mi imamo mnogo istaknutih i uglednih gostiju u Kaliforniji, ali vaš boravak je poseban“
, bile su reči dobrodošlice.

Medvedev je istakao da mu predstoji ozbiljan program u toj saveznoj državi: upoznavanje s visokotehnološkim kompanijama u Silikonskoj dolini, što je za Rusiju, kako je rekao, veoma korisno s obzirom na to da planira stvaranje sličnog centra u blizni Moskve.

„Ne želim samo da vidim kako je sve tamo organizovano, jer ovo nije ekskurzija, već bih hteo da posledica ove posete bude uspostavljanje međusobnih odnosa."

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev u znak dobrodošlice dobio je od Steve Jobsa najnoviji model Appleovog iPhone 4, 23 jun 2010.

XS
SM
MD
LG