Dostupni linkovi

Medvedev: Nisu se ostvarile sve nade


Pad Berlinskog zida bio je pozitivan događaj, ali nisu se ostvarile sve nade koje su se pojavile nakon njegovog rušenja, rekao je ruski predsednik Dmitrij Medvedev za nemačke medije koji bi trebalo da doputuje u Berlin u ponedeljak kako bi učestvovao u događanjima kojima će se obeležiti 20 godina od pada Berlinskog zida.

"Berlinski zid uvek je bio simbol podele Evrope. Njegov pad se smatrao nastavkom puta ka evropskom jedinstvu,"
rekao je Medvedev.

"Neke nade koje smo tada imali ja i ljudi u mojoj zemlji ostvarile su se, a neke nisu",
kazao je ruski predsednik izrazivši žaljenje zbog toga što odnosi između Rusije i evropskih zemalja nisu uvijek bili idealni otkako je srušen zid.

Berlinski zid, koji je podignut 1961. kako bi odvojio Nemačku Demokratsku Republiku (DDR) od Savezne Republike Nemačke, nekoliko decenija je bio simbol železne zavese između zapadne Evrope i Istočnog bloka, a njegov pad 9. novembra 1989. bio je prvi korak prema ujedinjenju Nemačke.

Češki predsednik Vaclav Klaus upozorio je noćas na konferenciji u Kaliforniji povodom 20. godišnjice od pada komunizma u istočnoj Evropi da ne treba stavljati znak jednakosti između današnje Rusije i nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

"Iako se politički, ekonomski ili društveni život u Rusiji razlikuje veoma od moje zemlje, i iako tamo (u Rusiji) ne bih hteo da živim i bio bih nesrećan u takvom političkom i ekonomskom sistemu, pravim razliku između Sovjetskog Saveza i današnje Rusije",
rekao je Klaus na konferenciji u Simi Veli.
XS
SM
MD
LG