Dostupni linkovi

Kremlj odbija zamenu proruskog političara za ukrajinske zarobljenike


Proruski ukrajinski političar Viktor Medvedčuk u pritvoru
Proruski ukrajinski političar Viktor Medvedčuk u pritvoru

Kremlj je odbio ponudu Kijeva da zameni uhapšenog proruskog ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka za ukrajinske vojnike koje su zarobile ruske trupe tokom ničim izazvane invazije Moskve na Ukrajinu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je kasno 12. aprila da je Medvedčuk uhapšen dok je pokušavao da pobegne iz Ukrajine u vojnoj uniformi. Zelenski, koji je na društvenim mrežama objavio fotografiju Medvedčuka sa rukama vezanim lisicama, predložio je da se Medvedčuk zameni za ratne zarobljenike.

U obraćanju rano 13. aprila, on je rekao da je važno da bezbednosne i vojne snage razmotre takvu mogućnost.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima 13. aprila da "Medvedčuk nije ruski državljanin i da nema nikakve veze sa specijalnom vojnom operacijom [u Ukrajini]".

"Uopšte ne znamo da li on (Zelenski) želi da se Rusija uključi u rešavanje ove klevetničke situacije sa kojom se suočava", rekao je Peskov i dodao da će Rusija nastaviti da prati situaciju oko Medvedčuka.

Prema rečima Peskova, hapšenje Medvedčuka i krivični postupci protiv njega su politički motivisani.

Medvedčuk, koji je predvodio stranku Opoziciona platforma - Za život, koja se zalagala za bliske veze sa Rusijom, uhapšen je prošle godine pod optužbom za izdaju i finansiranje terorizma.

Medvedčuk (67) negira optužbe i naziva ih politički motivisanim.

Medvedčuk, vlasnik energetskih sredstava u Rusiji, jedan je od najbogatijih pojedinaca u zemlji sa bogatstvom procenjenim na stotine miliona dolara.

Britanija je 13. aprila uvela sankcije Medvedčuku i nekolicini ruskih državljana zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Ukrajina je sankcionisala Medvedčuka u februaru 2021. godine, zamrznuvši njegovu imovinu, i uklonila tri televizijske stanice, za koje je navela da su mu pripadale, zbog promovisanja ruske propagande.

Kasnije je optužen i stavljen u kućni pritvor od 24 sata do suđenja. Međutim, sudija u predmetu je dozvolio da Medvedčuk bude pušten iz kućnog pritvora uz kauciju.

Medvedčuka su SAD sankcionisale 2014. zbog podrivanja demokratije u Ukrajini.

Izvor: Redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom

XS
SM
MD
LG