Dostupni linkovi

Nezavisni medij na ruskom Meduza saopštio da je na meti sajber napada


Meduza, nezavisni medij na ruskom jeziku. Ilustrativna fotografija
Meduza, nezavisni medij na ruskom jeziku. Ilustrativna fotografija

Meduza, nezavisni medij na ruskom jeziku, optužio je ruske vlasti da su prošlog meseca izvele talas sajber napada bez presedana sa namerom da ih "unište".

U saopštenju od 11. marta, Meduza sa sedištem u Letoniji navodi da su napadi počeli otprilike u vreme kada je Aleksej Navaljni, najistaknutiji ruski opozicioni lider, umro u arktičkom zatvoru.

"U februaru 2024. godine, ruske vlasti su pokrenule seriju sajber napada na Meduzu intenzivniju od svih sa kojima smo se ikada suočili", navodi se u saopštenju.

"Iako nemamo direktne dokaze, verujemo da je ova kampanja pokušaj da se u potpunosti uništi Meduza", navodi se u saopštenju.

Meduza je saopštila da ruske vlasti i organizacije povezane s Kremljom sve više blokiraju njene servere, onemogućavaju pristup njenoj veb lokaciji, hakuju naloge novinara koristeći takozvani fišing i druge tehnike.

List navodi da napadi pokazuju da su ruske vlasti spremne da potroše ogromna sredstva da bi postigli svoj cilj.

Napad na Meduzu, vodeći izvor ruskih vesti, dolazi uoči strogo kontrolisanih predsedničkih izbora 15. i 17. marta. Očekuje se da će predsednik Vladimir Putin osvojiti peti mandat jer nema konkurenciju.

Rusija je prošle godine označila Meduzu, medijsku kuću koju finansiraju čitaoci, "nepoželjnom organizacijom" tvrdeći da predstavlja "pretnju" ruskom ustavnom poretku i bezbednosti.

XS
SM
MD
LG