Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prerani zaključci policije bude sumnju u ispravnost istrage


Prilikom hapšenja Vidoja Stanišića, Saše Stanišića i Darka Kojić osumnjičenih za napad na sina Nebojše Medojevića, 28. jun 2010, fotografije uz tekst: Savo Prelević
Nakon što su u petak u Podgorici pretučeni maloljetni sin predsjednika opozicionog Pokreta za promjene Nebojše Medojevića i njegov drug, uslijedio je niz reakcija u kojima se otvara pitanje da li je ovaj napad bio politički motivisan, ili se naknadno pokušao politizovati ovaj slučaj.

Istražni sudija osnovnog suda Miladin Pejović nakon saslušanja odredio je pritvor trojici braće Stanišić zbog učešća u premlaćivanju dvojice maloljetnika na sportskom terenu u Zagoriču među kojima je bio i sin lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića.

Policija je odmah po privođenju napadača, saopštila da napad na Medojevićevog sina nema političku pozadinu već da je u pitanju banalna svađa oko košarkaškog terena. Upravo ovaj dio saopštenja u kojem policija tvrdi da napad nije politički motivisan i da napadači nisu znali koga napadaju, bio je predmet oštre reakcije dijela nevladinog sektora.

Tako je Akcija za ljudska prava izrazila krajnju zabrinutost povodom postupanja Uprave policije ocjenjujući da je posao policije da prikupi informacije i
Mesto na kome se dogodio incident, 28. jun 2010
dokaze o napadu i garantuje sigurnost svih građana, a ne da prejudicira rezultate istrage tužilaštva preuranjenim isključivanjem političke pozadine napada.

Oštro je reagovala i direktorka MANSA Vanja Ćalović koja je ocjenila da se radi o obračunu sistema sa svima koji drugačije misle, dok je naoštrije reagovao Nebojša Medojević koji je saopštio da iza napada kriminalaca na njegovog sina stoji Veselin Veljović i dio državnog vrha.

Komentarišući nastale reakcije na napad na Medojevićevog sina, koje se prvenstveno odnose na ekspresno isključivanje političkih motiva napada, tako i nevladinog sektora koji je apostrofirao kao vrlo vjerovatne političke motive, koordinator Inicijative mladih za ljudska prava Boris Raonić kaže da je prerano za bilo koju vrstu krajniih zaključaka kako policije tako i nevladinog sektora.

"Pa, na ovom primjeru se još jednom pokazalo ono što je karakterna crta ljudi koji žive na ovom terenu, veoma prisutna i u političkoj ravni i u političkoj komunikaciji, dakle impulsivnost koja karakteriše sve nas, to je dokazano i na ovom primjeru. To je nešto čime se ne možemo dičiti i što se mora mijenjati. U ovakvim situacijama koje su veoma osjetljive i koje mogu uticati na stabilnost i na političku scenu Crne Gore, moramo se ponašati totalno drugačije i moramo prepustiti svim nadležnim organima da ispitaju konkretan slučaj što oni, svakako ne mogu uraditi u
Boris Raonić
jednom danu i dati ocjenu da li je to bio politički motivisan napad ili ne",
kaže Raonić i dodaje:

"Sa druge strane, sami akteri koji se bore protiv ovakvih pojava u Crnoj Gori moraju biti strpljiviji sa svojim reakcijama i moraju sačekati da se utvrdi činjenično stanje, kako bi se kasnije izvodili neki zaključci iz svega ovoga. Ja pozivam na strpljenje, na utvrđivanje činjenica koja je u ovoj situaciji strana, da li policija, da li kritički dio javnosti, osporio svoj kredibilitet za ubuduće."

Komentar povodom ovog napada i reakcija policije nismo mogli dobiti od članova odbora za civilnu kontrolu rada policije čiji su telefoni bili isključeni.

Za slučaj napada trojice braće Stanišić se zainteresovao i dio ambasadora među kojima je i američki ambasador Roderik Mur koji je tražio informacije o tome od ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića. Kako javljaju mediji jedan od napadača Radosav Stanišić već je odslužio zatvorske kazne, te da i ostala dvojica nisu nepoznati policiji.

Ovo inače nije prvi napad na porodicu Medojević. Prethodno je, podsjetimo, prije nekoliko mjeseci, na Nebojšu Medojevića nasrnuo Nenad Mićunović rođak kontroverznog biznismena Branislava Mićunovića, zbog Medojevićevih izjava u Skupštini Crne Gore, povodom organizovanog kriminala. Mićunovića je sud za prekršaje tada kaznio novčanom kaznom od 950 eura za ovaj napad.
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG