Dostupni linkovi

Medojević optužuje bivšeg kolegu za trgovinu mandatom


Nebojša Medojević u Skupštini Crne Gore, mart 2010. Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević u Skupštini Crne Gore, mart 2010. Foto: Savo Prelević
Slučaj Uroša Čukića mogao bi ući u crnogorske pravosudne anale kao prvi procesuirani slučaj navodne trgovine mandatom, za šta tog odbornika iz Andrijevice terete bivše kolege iz Opozicionog Pokreta za promjene, nakon njegove odluke da napusti klub PZPa i pređe u tabor vladajućeg DPS-a.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević je državnom tužilaštvu predao krivičnu prijavu zbog navodne političke korupcije protiv bivšeg odbronika te partije u Andrijevici Uroša Čukića, zatim protiv Slavka Stijovića šefa odborničkog kluba vladajuće DPS u čiji je klub Čukić nedavno prešao kao i protiv N.N. osobe koja je odborila navodnu trgovinu odbornikom.

Medojević svog bivšeg partijskog kolegu tereti da je iz opozicionog Pokreta prešao u DPS kako bi toj patiji omogućio da preuzme vlasti u Andrijevici, te da je zauzvrat dobio stan u Podgorici i 30 hilajda eura.

U izjavi za RSE Medojević kaže da će dokazati svoje navode.
Medojević: Uspjeli smo da dođemo do svjedoka, koji je spreman da svjedoči i u istrazi i na sudu.

"Uspjeli smo da dođemo do svjedoka, koji je spreman da svjedoči i u istrazi i na sudu da mu je osumnjičeni Uroš Čukić dva puta na dva različita mjesta rekao da mu DPS nudi 30 hiljada eura i stan u Podgorici da pređe iz Pokreta za promjene i promijeni vlast u Andrijevici. To su dovoljno tvrde indicije. Postoji po našim stručnjacima dovoljan osnov sumnje da tužilac pokrene istragu oko ovog slučaja i da dođe do istine da se vidi koji je to bio motiv koji je preko noći motivisao Uroša Čukića da promijeni stranu, da se proda DPS-u. Samo naivni u Crnoj Gori mogu povjerovati u saopštenje DPS da je bilo dovoljno da pokažu izborni program DPS-a Čukiću da on odjednom shvati, da mu se prosvijetli, i da on shvati da je bio u zabludi i da DPS treba da dobije njegovo povjerenje", naveo je Medojević.

DPS: Navodi neutemeljeni


Nakon što je u javnost procurila priča da Uroš Čukić namjerava da pređe u veću vladajuću stranku iz Pokreta su burno reagovali. Lider Neobjša Medojević je na adresu preko Fejsbuka sasuo salvu uvreda i psovki koje ovaj program ne toleriše.

Medojević je kasnije reako da je reagovao ishitreno i da nije imao namjeru da prijeti Čukiću koji tvrdi da je odluku o napuštanju Pokreta donio jer ga je centrala dugo ignorisala. Čukić nije bio dostupan, ali portaprol DPS-a koji mu je otvorio vrata, tvrdi da su optužbe Pokreta, kao i krivična prijava za političku korupciju neutemeljene.
Zlatko Vujović iz Centra za monitoring

"Po ovakvim njihovim reakcijama mogao bi se steći utisak da su slučajevi napuštanja Pokreta za promjene od strane članova njihovog najužeg rukovodstva nešto što predstavlja izuzetak a ne pravilo koje traje još od pretposljednjih parlamentarnih izbora. Vijest bi bila da neko pristupi Pokretu za promjene, a ne kada ih neko napusti. Podnošenje prijave protiv DPS-a je jedan jeftin pokušaj da slučaju Andrijevica daju određenu političku težinu, jer su najavljene krivične prijave bez i jednog argumenta i utemeljenja", kazao je on.

Zlatko Vujović direktor Centra za Monitoring kaže da su djela političke korupcije veoma teško dokaziva. On kaže da se ne sjeća sličnog procesuiranog djela u Crnoj Gori, ali podsjeća da se situacija slična priči Urošem Čukićem, nedavno desila baš u opštini Andrijevica.

"Možemo napraviti paralelu sa jednim slučajem koji se desio nakon lokalnih izbora u Andrijevici. Podsjetiću da je tada opoziciona koalicija napravila dogovor sa jednim od odbornika vladajuće koalicije na republičkom nivou, odnosno odbornikom SDP-a pređe u njihove redove i na taj način da podršku formiranju vlasti u opštini Andrijevica. Tada su reakcije DPS i SDP-a bile veoma slične sadašnjim reakcijama opozicije, jer je to na neki način bio presedan da se u Crnoj Gori vladajuća većina formira na taj način, trejdingom odbornika iz drugih partija",
rekao je Vujović.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG