Dostupni linkovi

Kritike Medojevićevog upozorenja Vašingtonu


Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Različite reakcije je u Crnoj Gori izazvalo pismo i obraćanje lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića, koji je juče upozorio američku administraciju da bi mogla da bude doživljena kao pomagač organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

Lider Pokreta za promjene Nebojše Medojevića ocijenio je da ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Podogrici Roderik Mur rizikuje da bude doživljen kao pomagač struktura organizovanog kriminala u Crnoj Gori ukoliko američka administracija ne spriječi "manipulacije režima kojima se Đukanović želi predstaviti kao američki igrač".

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić kaže da se ne bi eksplicitno izjašnjavao oko tih navoda, ali da podržava inicijativu Medojevića koji je tražio od američkog ambasadora u Podgorici da pomogne predstavnicima opozicije da organizuju posjetu Senatu, Kongresu i Administraciji Sjedinjenih Američkih Država kako bi oni tamo objasnili pravu prirodu režima:

"Jedno je sigurno da bi sve opozicione stranke željele da imaju komunikaciju sa američkim Kongresom i američkim Senatom, posebno sa Predstavničkim domom. Mi mislimo da je jedna takva akcija odlična akcija opozicije, međutim, ne bi išli u dalje formulacije oko toga šta podržava američka izvršna vlast, šta ne podržava. Svaka zemlja ima pravo da bira svoje partnera, da bira svoje saradnike."


Odgovarajući na eksplicitno pitanje da li Socijalistička narodna partija podržava Medojevićev istup portparol te stranke, Dragan Koprivica nije dao baš eksplicitan odgovor:

Lukovac: Neprimjeren istup


"Inače, činjenica je da su sve opozicione partije bile maksimalno odgovorne u svojoj političkoj borbi mi bismo danas imali opozicione partije koje bi, ustvari, bile već na vlasti. Što se tiče saradnje sa gospodinom Medojevićem ta saradnja je na sasvim zadovoljavaljućem novou."


U Demokratskoj partiji socijalista Medojevićeve zahtjeve doživljavaju kao "potez očajnika" i podsjećaju na njegove ranije susrete sa stranim zvaničnicima. Portparol DPS-a Rajko Kovačević:

"Podsjetiću, koliko juče za predsjednika u kampanji gospodin Medojević je do tada na neviđen način zloupotrebio susrete sa visokim državnim zvaničnicima Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država. Njemačka ministarka pravde i Administracija Stejt Dipartmenta su nakon iznošenja Medojevićevih neistina o sadržaju tih razgovora morali najoštrije da reaguju i tada smo govorili da sve što takvim nastupom postiže jeste zatvaranje vrata kod svih zvaničnih međunarodnih adresa."


Bivši dugogodišnji diplomata Branko Lukovac Medojevićev nastup smatra krajnje neuobičajenim i neprikladnim:

"A posebno ambasadoru SAD-a kao najmoćnije zemlje apsolutno je neprimjereno da se na takav način izriču ocjene i kritike administracije američkog predsjednika Obame prema Crnoj Gori i njenoj legitimoj vlasti. Čak i pozivom ambasadoru Muru da pomogne opoziciji da organizuje posjetu Kongresu SAD-a da bi oni tamo objasnili pravu prirodu crnogorskog režima na taj način doveo američkog ambasadora u veoma neugodnu situaciju, da pošto to američki ambasador ne zna ili neće da čini, onda neka njima organizuje posjetu, pa će oni to bolje da urade. Tako se to ne radi. To je "pucanj u vlastitu nogu". Posebno to ne treba da radi neko ko vodi i skupštinski Savjet za saradnju se Evropskom unijom jer time samo dovodi u pitanje sposobnost da na nepristrasan način štiti ili promoviše interese Crne Gore."


U američkoj Ambasadi su nam danas rekli da nemaju komentar na pismo koje je Medojević uputio ambasadoru Roderiku Muru.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG