Dostupni linkovi

Međureligijsko vijeće BiH: 2014. godina porodice


Vjerski objekti u BiH, ilustracija
Vjerski objekti u BiH, ilustracija
Prema podacima monitoringa napada na vjerske objekte i druge objekte od značaja za crkve i vjerske zajednice BiH Međureligijskom vijeću BiH, tokom 2013. godine prijavljena su 34 napada, što je više nego 2012. godine.

Od ukupno 34 napada, 17 ih je evidentirano na objekte Islamske zajednice, devet napada na objekte Srpske pravoslavne crkve, sedam napada na objekte Katoličke crkve, te jedan napad na objekat Jevrejske zajednice.

U većini slučajeva, napadani su vjerski objekti zajednica koje su po broju vjernika na tom području, uslovno rečeno, manjina.

„Gdje god se pokazalo da su kazne male, napadi su se ponavljali. Gdje su kazne bile ozbiljne, napadi se nisu ponavljali. To je jedna dimezija. Druga dimenzija da stvarno imamo odlične primjere kada vjerski službenik iz jedne vjerske zajednice sasvim jasno izađe u zaštitu svoga kolege koji je napadnut“, kaže predsjednik Međureligijskog vijeća BiH, episkop zahumsko - hercegovački i primorski Grigorije.

U Međureligijskom vijeću BiH zadovoljni su saradnjom vjerskih zajednica, ali ogorčeni su odnosima sa državom.

„Naši odnosi sa državom su upravo onakvi kakva je država sam po sebi i formirana i kako djeluje itd.“, konstatuje član Međureligijskog vijeća, muftija sarajevski Husejin ef Smajić.

Međureligijsko vijeće BiH 2014. godinu proglasiće godinom porodice. U društvu je sve veća potreba za zdravom porodicom, kaže nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić:

„Prva škola formacije ljudske odgovornosti počinje u obitelji - onda škola, a onda društvo. Mi možemo kukati da postoje lopovi, postoji kriminal – nećemo time riješiti da nam manje bude kriminala ako ne oformimo čovjeka. A to počinje iz obitelji. Nažalost, mi imamo sustav obrazovni, ali nemamo odgojni“, naglašava kardinal Puljić.

Uz želje za dobro zdravlje i uspješnu narednu godinu, Međureligijsko vijeće čestitalo je svim građanima BiH predstojeće praznike.
XS
SM
MD
LG