Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pokrenuti novi krug indirektnih pregovora


Sa današnjeg sastanka Međunarodnog kvarteta za Bliski istok u Moskvi - Toni Bler, Hilari Klinton, Sergej Lavrov, Ban Ki Mun i Ketrin Ešton
Međunarodni kvartet za Bliski istok je na sastanku u Moskvi zatražio od Izraela da "zamrzne" sve aktivnosti vezane za naseljavanje palestinskih teritorija i izrazio "duboku zabrinutost" zbog pogoršanja situacije u Gazi.

Četvorka koju čine Ujedinjene nacije, Rusija, SAD i Evropska unija nastoji da oživi novi krug indirektnih mirovnih pregovora koji su blokirani pre nego što su i počeli.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pročitao je zajedničko saopštenje.

“Kvartet traži od izraelske vlade da zamrzne sve aktivnosti naseljavanja, uključujući ‘prirodni rast’, zatim da sruši sve isturene kontrolne punktove izgrađene nakon marta 2001. godine i da se uzdrži od rušenja ili proterivanja u Istočnom Jerusalimu."

On je istakao da nijedna strana ne bi trebalo da preduzima jednostrane poteze u Istočnom Jerusalimu, o čijem statusu bi trebalo da se pregovara kao delu trajnog mirovnog sporazuma.

“Međunarodna zajednica nije priznala aneksiju Istočnog Jerusalima. Kvartet naglašava da je status Jerusalima deo trajnog rešenja i osuđuje odluku izraelske vlade da nastavi gradnju naseobina u Istočnom Jerusalimu”, rekao je Ki Mun.

Generalni sekretar UN je pozvao izraelske i palestinske predstavnike da se vrate mirovnim pregovorima koji bi trebalo da rezultiraju sporazumom u naredne dve godine.

Tenzije na terenu rastu

Kvartet je takođe izrazio "duboku zabrinutost zbog stalnog pogoršanja situacije u Gazi, posebno humanitarne kao i stanja ljudskih prava".

Palestinske vlasti su pozdravile poziv međunarodnog kvarteta Izraelu da zaustavi gradnju naselja. Međutim, glavni pregovarač Saeb Erekat zatražio je od međunarodne zajednice da “pretvori saopštenja u obavezne mehanizme na terenu tako da Izrael poštuje svoje obaveze”.

Današnje saopštenje Kvarteta trebalo bi ojača poziciju ove grupe, koja je formirana pre osam godina i često kritikovana da nije uradila skoro ništa u podsticanju krhkog bliskoistočnog mirovnog procesa.

Ova neuobičajena odlučnost četvorke se može tumačiti i tajmingom. Naime, današnji sastanak je zakazan pre mesec dana. U međuvremenu, američki potpredsednik Džozef Bajden posetio je bliskoistočni region i to u trenutku kada su izraelske vlasti obelodanile odluku da grade hiljadu i 600 stanova u Istočnom Jerusalimu, što je izazvalo nezadovoljstvo Vašingtona kao tradiconalnog saveznika.

Državna sekretarka Hilari Klinton je čak okvalifikovala potez izraelskih vlasti kao “uvredu”. Ona je juče iz Moskve pozvala izraelskog premijera Netanjahua. Njegov portparol Nir Čefez je nakon toga izjavio da izraelske vlasti predlažu određene mere poverenja, ali nije predočio detalje.

U međuvremenu, pojačane su tenzije na terenu. U jučerašnjem raketnom napadu palestinskih ekstremista iz Gaze, poginuo je jedan Izraelac.
XS
SM
MD
LG